FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

658FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Pest városának f. hó 21-kén tartott rendes közgyüléséből leginkább két tárgy érdemli a közönség figyelmét. Első, hogy a főváros látván a veszélyt, mellybe hazánk forog, és ennek elhárítása végett semmi áldozatot nagynak nem tartván; elhatározá, hogy minden torony legnagyobb harangját az ágyúöntésre az országnak adja. A másik, hogy a középkor sötét századainak egy határfala, melly a lakosokat egymástól elkülönzé, ismét ledöntetett. A pesti zsidók eddig külön községet képeztek, mellynek tisztviselőit koronként magok választották. Az e napi gyüléshez tehát folyamodtak az iránt, hogy a tisztújítást megtarthassák. E folyamodás nyomán indítványoztatott, hogy a külön zsidó község eltöröltetvén, az a Pest városiba olvasztassék. Követésre méltó példa. Csak hogy ha Pest városa következetes akar lenni, most a zsidóknak befolyást kell engednie a városi tisztviselők választásába, mert különben a tisztválasztási jogot tőlök elvevén, helyébe nem ad mást, s így látszólag haladva, eddigi jogaikat csökkentené.
– Tegnapelőtt a tisztelendő ezredes Hurbán első expeditiója alkalmával elcsípett néhány foglyot hoztak a fővárosba. Ezek hű képviselői az egész bandának, mert van köztök egy báró, egy pap, egy tanító és néhány földmívelő.
– Szinte tegnapelőtt estve új-Pesten tűz ütött ki. Az erélyes intézkedés által azonban, mielőtt tovább harapózott volna, sükerűlt eloltani.
– A bankó-crisis nem csekély zavarokra nyújt alkalmat. Vannak ugyanis Pest városa lakói közt gyávák, kik az érczpénzt elvonják a forgalomtól. Bizony, nem ártana az iránt erélyesen intézkedni, hogy az illy bajtokozók érdemök szerint megfenyíttessenek, s az elzárt érczpénz ismét forgalomba bocsáttassék. Ki hazáját valóban szereti, a mostani különben is elég komoly körülmények közt nem akarhatja, hogy ha nem is zavarokra, de mindenesetre aggódalomra nyújtson alkalmat.
– Tegnap tartották a pesti nemzetőri tüzérek a Ludovicea megett első gyakorlatukat, éles töltéssel.
– A pesti posta a honvédelmi bizottmány azon rendeletét, hogy a fölirat magyar, és Magyarország czímerével ellátva legyen, már teljesíté. Tegnap óta ott látható hazánk czímere. – Sz. L.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi