Bácsból, dec. 21-én. (Követválasztás)

Full text search

Bácsból, dec. 21-én. (Követválasztás)
Az omoroviczai választó kerületben előbbi követünknek visszahívása folytán az új képviselőnek megválasztása tegnap végbe ment. A 30 ezernyi lélek közől szavaztak összesen 171-en, holott a választók száma a 2 ezeret jóval meghaladja. – 142 szavazattal 29 ellenébe Resnyi János pacséri közbirtokos lett a képviselő. Személye ellen nincs kifogásunk, tiszta jellemű embernek mutatta magát. De, hogy a választás rendetlenségéről ne emlékezzünk e lapokban, meg nem állhatjuk.
Már a választás előtt néhány nappal Szárcsai (Sárcsevics) Ambrus szolgabíró kerületében minden módokon Resnyi János részére munkálódott; úgy Resnyi János is a választókat éjelenként eljárván, szavazatukat kierőszakolta.
Elérkezett december 20-dika, a választás megkezdetett, s a midőn Pacsér helységre kerűlt a szavazási sor, a pecséri választóknak névsora az összes választó kerületnek névjegyzékét magában foglaló jegyzőkönyben nem találtatott, és történt nagy lótás futás, mig végre találtak egy kötet irományt, mellyben a pacséri választók névsora is volt, és e szerint a szavazás folytattatott. A választók összeirásáról szóló jegyzőköny is hiányos volt, mert sokan voltak, kik bár szavazattal birnak, de a jegyzőkönybe beiktatva nem levén, az elnök által a szavazástól törvény szabta úton elüttettek. Ezt nem is említeném meg, ha junius hóban a választók összeirása a kinevezett válaszmány által rendesen vitetett volna véghez; hanem a választmány elnöke Tomcsányi András – most Zenta város birája – a választói íveket a választóknak összeírása végett a községi jegyzőknek kiadta, kik nem levén felelősek, az összeírást nem a törvény rendelete nyomán, de kinek hogyan tetszett, úgy tették. Továbbá Szabadka városnak e kerülethez tartozó 500-on felűli választói, a követválasztási határnapról hivatalosan nem értesíttettvén, jogaiktól mintegy elzátattak. Ez érdemben a követválasztáson történetesen Szabadkáról jelen volt Mánics Péter óvását kijelentette, de a választók közé nem levén beíratva, óvása az elnök által el nem fogadtatott. Illy módon a választás megtörténvén, az elnök Resnyi János részére a szó többséget kimondotta, és voltak nagy éljenzések, mit a megválasztott követ által elmondott hatalmas dictio követett, sokat nem tanúlhattam meg ezen dictióból, de arra emlékezem, hogy kinyilatkoztatá a követ úr: „Miképen ifjúsága óta vérzik szive e pályáért, és most a nép (kierőszakolt) bizalma által el is nyeré azt, vegyék ezért hálásan köszönetét.” Következett utána Pacséren egy nagy áldomás.
Igy történt a követválasztás. Isten látja lelkemet, részrehajlás nélkűl írtam le, itéljen felette a józan közvélemény.
Most nincs egyéb hátra, mint a rendetlen választást a képviselő háznak egy külön folyamodványban tudtára; a többi magától értődvén. Mi, mire e sorok kinyomatnak, tán meg is fog történni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi