FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Full text search

668FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
A hivatalos tudósításokból ösmerve van a nagyszombati csata, mellynek részesei a régi Hellas hőseinek szabadságharczaira emlékeztetnek. A szabadság itt elhullott áldozatainak tiszteletére az egyenlőségi clubb tegnapelőtt gyászünnepélyt rendezett a képviselők teremében. Láttátok volna, mint tódúltak a részvevők ezrei a kitűzött helyre, úgy, hogy az egész vallásos búcsújárathoz hasonlított. Mind a fő, mind a mellékteremek fuladásig voltak megtelve, s még a folyosókon s lépcsőkön is hemzsegtek a résztvenni óhajtók. Az innepély fő részét Ábrányi Emil jeles szónoklata tevé, melly nem bánkódást, nem búsulást hirdetett az elvérzett hősök felett, hanem férfias bátorságra, kitürésre buzdítá a jelenvoltakat, mellyre a nagyszombati vértanúk olly szép példát mutatának. Hangos tetszés követé a szónok előadását; de megható és lelketrázó jelenet volt, midőn kormányelnökünk anyja ünnepélyesen kijelenté, hogy addig a gyászruhát le nem teszi, míg a haza nem lesz megmentve. Honom leányai! akarjatok, és a haza egy részben nektek fogja köszönhetni nagyságát és szabadságát. Előttetek a példa, kövessétek!
– E napokban küldetett Pestre Szemere Bertalan főkormánybiztos által két zemplénmegyei tisztviselő, kik hivataluk pontosságát annyira kiterjesztették, hogy Schlick proclamatióinak osztogatásával csábították a népet. Az ügy vizsgálat alatt van. Óhajtjuk, hogy az illatőknek sikerüljön magokat megtisztítaniok.
– Nem tudjuk, kinek köréhez tartozik, a Pest városába érkezőket megvizsgálni, valljon el vannak-e látva útlevéllel; de azt bizonyosan tudjuk, hogy e sorok irója az útlevelek iránti rendelet kiadatása óta már három izben távozott el a fővárosból, s ismét visszajött, de útlevele iránt csak egy árva betűvel sem kérdeztetett. Ha most sincs erre vigyázat, nem tudjuk, mikor kerűl rá a sor.
– És minthogy már az utat említettük, legyen szabad egy szerény kérdést intéznünk azokhoz, kiket illet. Valljon miért fizet a kőbányai vámon Pestre bejövő szegény ember olly roppant vámot, ha egész a kerepesi útig nyáron másfél öles sár, télen két mázsás göröngyökön kénytelen keresztűl menni? Vagy nem kellene hiába vámot fizettetni, vagy azt a sártengert úttá kellene alakítani.
– Újonczaink naponkint szaporodnak, többnyire szép, életre való, virgoncz ifjak. Tegnapelőtt ismét több ezer szállíttatott be.
– A nemzetőrség szolgálata néhány nap óta megkönyebbűlt, miután az őrszolgálatokat új honvédeink vették át. – Sz. L.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi