Székes-Fejérvár, dec. 23.

Full text search

Székes-Fejérvár, dec. 23.
Több tekintetben érdekes s jellemző városi közgyülésünk volt ma; Salamon Lajos képviselő s kormánybiztos olly ügyes tapíntattal rendezte a népfelkelést, hogy irányában a honvédelmi dolgokat illetőleg osztatlan bizalom mutatkozik. – Megkért elnöksége alatt az önkénytes mozgó csapatok felállítása tárgyaltatott tömérdek közönség jelenlétében és Zsömböri Ede tanácsosnak gyönyörű hazafiai szónoklata előidézte az egész közönségben a kitörő lelkesedést. Elhatáraztuk, minden perczben készek vagyunk ez ellenséget népfölkeléssel is megtámadni. – Küldöttségek szólítják lakosainkat föl, hogy 1 évre mozgó-önkénytes csapatba álljanak, s mivel az ellenségnek számos lovassága van, hogy minél többen lovasok legyenek közőlünk; a lovat s felszerelését a közönség adja. F. hó 27-én már az alakítás iránt részletesen fogunk rendelkezni.
Városi közönségünk felfogta erélyes elnökünk Hadhalmy Pálnak velős jelentését, hogy az ellenünk indított háborúban a nemzet léte van kérdésben s adjunk ujunczot a mennyi kell – még augustusban a harcztérre állított 220 önkénytesünk közől 22, részint sérűlve, részint betegen haza bocsáttatott. Pár hét előtt átalános volt a vélemény, hogy a kiállított, de elbocsátottak helyett a hatóság nem ád új ujonczokat, s ma közakarattal elhatároztuk helyettük tüstént ujakat adni.
A közlelkesedés ellenállhatlan lőn, s minden nélkülözhető harangjainkat ágyúöntésre felajánlottak. – A nagyprépost elnöke a harangokat összeíró küldöttségnek.
Az itteni görög nem egyesűlt közönség nevében Malesevics képviselő a görög templom egyik harangját szinte ágyúöntésre ajánlá.
Volt e városnak egy sebe, mellyet a lelketlen haszonlesés többször kizsákmányolt az egyetértés vétkes megbontására. – A városnak 7000 hold legelője volt, ebből a régi kormány alatt 5000 hold haszonbérbe adatott a városiaknak. – A jelen városi kormány a szerződések rögtöni s tettleges megszüntetését határozta. – A haszonbérlők az igazságügyi ministeriumhoz folyamodtak s volt ingerűltség elég, fekete gyanúsítás folytonosan. Ma ezen kellemetlen ügynek is vége szakadt. Érzi népünk, hogy a haza veszélye előtt minden magánérdeknek el kell némúlni s összetartásra van szükség, hogy a pokol szőtte austriai ármányt diadalmasan megsemmisíthessük s ezért a haszonbérlők elálltak juttányos szerződésöktől. – Tisztelet azoknak, kik a hazafiságot illy tisztán felfogják.
Fejérvár népére kormányunk számíthat; – rendelkezzék a néppel s rendíthetlen támaszt talál benne. – Az előljárók jó példával menjenek elől, és sikerre lehet számítni.
A lelkesedés a bizalom határtalan, a gyűlölség a királyság s különösen az austriai uralom ellen városunkban s környékünkben kiolthatatlan.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi