5

Full text search

5
Ottó főherceg öltözőjében fogadta Báttaszéky Lajos hírlapírót.
A főherceg, bár edzett, testi fáradalmakhoz szokott férfiú volt, a minden idegszálát megfeszítő próba után egy gyékénypamlagon próbálgatta, hogyan lehetne olyan testi helyzetbe jutni, hogy ne érezze az izomlázat, amely a nagy testi megerőltetések utóhatása szokott lenni. Minden porcikája fáj ilyenkor az embernek, férfinak, nőnek egyaránt. Ottó főherceg a hölgyeket sajnálta leginkább.
– Fenség – kezdte a belépő Báttaszéky hírlapíró. – W. báróról van szó, aki szeretne eljönni a lovagünnepélyre, de nincs megfelelő ruhája, lova, sisakja meg egyebe, ami az ilyen ünnepélyen való megjelenéshez szükséges.
– Szegény W.! Hallottam már, hogy rosszul megy sora – felelt a jószívű főherceg. – Vajon hogyan segíthetnék rajta? Pénzem nekem se szokott lenni.488
– Fenség, egy aláírás megteszi a magáét. A többiről majd én jótállok – mond Báttaszéky. S átnyújtotta a váltót Ottó főhercegnek.
A főherceg megszokta ezredparancsnok korából, hogy huszártisztjei váltóit aláírogassa, nem is nagyon csodálkozott a váltón. „Csak legyen, aki kifizesse!” – mondta, és alákanyarította nevét a papirosra. „Ottó főherceg” írta, mint már annyiszor.
– Aztán eljöjjenek a lovagjátékra! – kiáltotta a távozó hírlapíró után.
…S a lovagjáték, mint még néhányan emlékeznek: kitűnően sikerült a század első éveiben a budapesti Tattersallban. A sok lovagi öltözetű vendég és résztvevő között ott állott W. báró is. De még mindig frakkban, bár adósságai kifizetése után, hírlapíró barátja tanácsára, felhagyott a főpincérséggel.
– Most értesülök, hogy Harsányi, az ön gazdája, fenség, nem is volt katona, hanem csak tanár vidéken. Kiábrándultam belőle – mond Báttaszéky.
A lovagjáték elmúltával a habsburgi főpincér helyére új főpincér került a „New York” kávéházba.
1930489

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi