A NÉVTELEN MESEMONDÓRÓL, OSVÁT ERNŐRŐL

Full text search

A NÉVTELEN MESEMONDÓRÓL, OSVÁT ERNŐRŐL
A tragikus öngyilkosság hősének élete két részből állott.
Családi bajairól, végzetes sorsfordulatairól, felesége, gyermeke halálos szenvedéseiről, talán csak egy-két rokonával, barátjával beszélt, tanácsot alig várhatva a meghallgatóktól a sír felé való zuhanásban. A pisztolydördülésért vezeklő imádság szállott előre az őszi égboltozat felé, éppen annak a leánykának fohászkodásából, akinek halálával befejezettnek, reménytelennek látta további életét a kínszenvedéseket titkoló apa.
Osvát Ernő „Névtelen Jegyzője” volt annak az irodalmi megmozdulásnak, amely igazában a háború előtti években foglalkoztatta az olvasóközönséget.
Némelyek kézlegyintve bűbájoskodásnak is mondták – mint akár a karzat, amely Shakespeare történelmi színdarabjaiból legfeljebb a kovácsinasra emlékezik, aki viaskodásban leüti mesterét – mindazt, amit Osvát Ernő és a körülötte megtelepedett ifjabb írói nemzedék produkált.
Mások Osvát Ernő terméketlenségét emlegették.
Valóban meg lehetne számlálni azoknak a soroknak a számát, amelyeket (o. e.) különböző hetilapokba írt irodalmi pályája kezdetén. (Nevezetessége volt egy régi írói klub magános dolgozószobájának, ahol néha órákig gondolkozott választékos, csipkekönnyű vagy harsonázó szavak felett, amelyek a rügyező új irodalom kifejezéseit, óhajtásait, meglátásait pontosabban megállapítják az addigi alfáknál, ómegáknál. Betűi, ónnal írott megjegyzései valóban keservet jelentettek az akkori szerkesztőknek, betűszedőknek. – Nagy Miklós, a Vasárnapi Újság ugyancsak tragikus sorsú szerkesztője, egyetlen „lépést sem tett”613 Osvát Ernő felé: régi szerkesztői felfogása szerint, reménytelennek látszott minden kinyomtatott betű, amelyet nem ringatnak a mesemondás törpéi, vagy a népszerű tudományok nem világítanak.)
Osvát Ernő sokszor egyedül maradt azokban a kávéházakban, ahol már nem a „női zenekar” volt a tulajdonos büszkesége, hanem a narkotizáló disputák keringtek a karzatokon valamely új irodalomról, amellyel a régit megrázni lehetne tekintélyességében. Talán csak a Ferenc Józsefről elnevezett kabátokat akarták kifordítani ezek az ifjak, a választékos parókákat meglebbenteni, s az ifjak Osvátot hol körülvették, hol magára hagyták pályája kezdetén. Talán csak a pontosvesszőket akarták elvenni az öregektől ezek az ifjak... Ki merészelt volna Arany Jánosra vagy akár Gyulai Pálra gondolni, amikor a komor Osvát Ernő ifjú barátai hirtelen kiáltozni kezdtek, vagy még hirtelenebbül elhallgattak?
Ki gondolt volna megbántására a magyar irodalom szentjeinek a hallgatózókon, a kulcslyukak lovagjain kívül, akik papírkosarak eldobott rongyait próbálják figyelmébe ajánlani azoknak, akik a cselfogásokra igazában nem sokat adnak, mert jóhiszeműen lépnek át árkokon és vermeken.
Ez a pisztolylövés és az azt megelőző búskomor gyermekimádság igazában nem az új irodalom csalatkozását jelenti, hanem egyetlen ember összeroppanását, az Osvát Ernő megtörését, aki a „gazdag szegények”, a drága jóhiszeműek példányképe volt, amíg irodalmi meggyőződésekért őszülő hajjal, majd csaknem megfehéredve csodát várt, az ész logikájával szerzett híveket, míg az Aréna úti kis otthonban, nő és gyermek szívrepesve várt a felhangzó léptekre, a be nem vallott csalódásokból visszatérő komor emberre.
Az apa karja között meghalt leányka fohászkodása, gyermekkori imádsága, majd (o. e.) szívlövése talán tragikusabb mindazon verseknél, beszélyeknél, amelyek valaha azokban a nyomdákban papirosra kerültek, amely nyomdákhoz Osvát Ernőnek küzdelmes életében köze volt.
(1929)614

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi