Toronykocka

Full text search

Toronykocka
…Csak építsed, kislányom, a méter magas papírtornyokat gyermekszobád sarkában – ezek a mostani röpke délutánok, amikor a varjúszárnyú alkonyatban és az aranyszemű, csikó gyorsaságú tűz pattogásában a szobába költözködnek a mesék alakjai, valamint a játékkereskedő ötletei – ezek az adventi délutánok a tieid és minden gyermeké, aki még hinni tud a mesemondások igazságában és a gyermekjátékok örökkévalóságában.
*
Valamikor minden esztendőnek megvolt a maga új játékszere. A Tackletonek, a Fetterbyk: a legnagyobb Dickens felejthetetlen játékkereskedői minden karácsonyra megérkeztek a maguk ötleteivel. Megjöttek a kis gőzmozdonyok, a begyújtható emberkék, a vasnak és acélnak gyermekjátékai. De megérkeztek a nürnbergi babák, amelyek már csaknem beszélni tudtak a háború előtt. Fenyőfaillatú kosarával megjött a zsolcai tót, és elhozta azokat a piros-kékre festett fajátékokat, amelyek hajdani gyermekségünket jelentették. Előfickándozott a hintaló, bepördült a huszár, kenderhaját fésülgette a baba, amelyet kis púpos lányok kezei Magyarország különböző népviseleteibe öltöztettek. – így karácsony tájékán bodzafa puskája, tengericsutkából való babája csak azoknak a szegény gyermekeknek volt, akikről Szép Ernő írta híres versét.
A játékkereskedő volt a leggazdagabb ember a béke utolsó éveiben: csaknem az egész világ neki dolgozott ötleteivel, furfangjaival, találékonyságával. A schwarzwaldi kakukktól, a farkát csóváló kutyától, a doboló medvétől, a búgó csigától, a fonálon pörgő kocsonyacsonttól, a fakorcsolyától, a kis verklitől, a tilinkótól, a vesszős puskától és a többiektől, amely illúziók a mi gyermekkorunk karácsonyait tették felejthetetlenné: mily nagy utat tett meg az emberi találékonyság a gyermekautomobilig és a szobában szálldosó repülőgépig! A béke181 boldog éveiben a lyukas zsebű gyermek mulattatására állottak össze komor gyárosok, ráncos homlokú mérnökök és hóbortos föltalálók. A gyermeké volt a földgömb; az ő hasznos játékain törte a fejét Pesten Nagy László, a gyermektanulmányi társaság tudós igazgatója, valamint Eiffel, a francia mérnök, ama bábeli torony építője…
*
És most, amikor már azt hittük, hogy újat nem lehet többé kitalálni a gyermek mulattatására, a gyermek volt a legdúsabb lény ötletben és tanulási biztatásban: – a játékosboltokban ismét fölbukkannak az ötven esztendő előtti játékok Magyarországon.
Nagyon sokat lehetne ezen gondolkozni, hogy mi okozta gyermekjátékaink elmaradottságát. Talán a levegőben van, hogy a játékszerekben is a boldog múlt időkhöz húzódunk vissza; vagy talán valutáris kérdések okozzák, hogy a magyar gyermek nem játszhatik e karácsonyon azokkal a játékszerekkel, amelyekkel az angol és francia gyermek mulattatja magát.
Most a legdivatosabb játék a toronykockajáték. Persze papirosból van. Pesten gyártották, képecskéi a magyar mesevilágot példázzák.
…Csak építsed, kislányom, a papiroskockákat, magasabbra, mint az öregek gondolata. Még mindig gazdagabb vagy, mint azok a kis társnőid, akik a téli délutánokon egy darab fát burkolnak rongyokba, és azt keservesen altatgatják.
(1923)182

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi