Búcsúlevél egy szép emberhez

Full text search

Búcsúlevél egy szép emberhez
Úgy tűnik föl nékem a vasárnapi lapok forgatásánál, de a cégéresen riasztgató vagy a humor bukfenceivel teleplakátozott pesti utcán is, hogy egy szép emberrel kevesebb lesz Budapesten néhány nap leforgása alatt.
Ez a búcsúzkodó szép ember nem más, mint a régi városatya.
Kezdhetjük megszorongatni a kövér kezét, amely kéz a régi élclaprajzolók elgondolása szerint mindig nehéz, valóban értéket is jelentő gyűrűkkel volt megrakva, amilyen gyűrűkhöz kerületbeli legendák fűződtek. (Gyakran már a nagyapa megvette azt valamely üzlet lebonyolítása alkalmából.) Kezdhetjük nem fogadni köszöntgetéseit, amelyeket mostanában a jól táplált férfiú bőségesen osztogat az utcán, a téren, a vasárnapi mise után ama kegyes kézlegyintéssel, polgári összetartozósággal, de mindig némi leereszkedéssel is, amely e tekintélyes és tekintélyességre született szép embert egész életében jellemezte. Kezdhetjük szemügyre venni dunsztos, zsíros fejét, amely azért gömbölyödött meg oly takarossággal, mert nem sok dolga volt a gondolatok megemésztésével – ezt elvégezték helyette ama vezérek, akiknek nevét többször csaknem naponta kinyomtatták az újságok, amikor a budapesti frontot vezényelték. Kezdhetjük emlékezetünkbe vésni öblös, ellentmondást nem tűrő hangját – mert ki tudja, mikor halljuk majd újra megszólalni? Megnézegetjük a mozsárütőhöz hasonlatos lábait, amely olyan önérzetesen kopogott végig még nem régen az egykori Károly-kaszárnyából átépített Városháza kövén, mintha legalábbis mindent ő talált volna ki, amely ennek a városnak könnybe rezegtető szép múltjában valamit számít. (Milyen kár, gondoljuk magunkban, hogy ezeknek a nagyon önérzetessé nevelt báboknak ismét meg kell tanulni a táncmesteres illedelmet ugyanazon hivatalszobák előtt, amelyeknek ajtaját még tegnap a sarkukkal rugdosták be!) Eltehetjük emlékbe törvényhatósági állapotának külső241 jelvényét: a vastag botot, amely nemcsak a riadt kis tanítónők és mindenre elszánt, szegény más tanerők osztályai előtt kopogtatott a végzetszerűség hazugságaival, hanem zörgött olyan irodák előtt is, ahol a hamispénzverők az ő remegő kezébe valódi aranytallérokat nyomkodtak, a mord poroszlók pedig az ő szavának engedelmeskedtek. Beszélhetünk majd unokáinknak a pomádéról, amelyet egyforma bőséggel kent föl a váratlan jóléttől meglombosodott hajdíszére, bajszára, valamint ékesnek mondott beszédeire is. Fölemlíthetjük felőle szép fogatát, amelyet valamely úton-módon azért faszolt a törvényhatóságtól, hogy majd városatyaságának utolsó napjaiban eltiltsák őt a botcsinálta kurzusdoktorok a kocsikázástól, amely receptet ő meg is tartott magának, mint engedelmes, jó betegnek illik – sajnos, a jó betegnek ez a pedantériája már nem segített baján: a doktor hiába nézte ki tudományos könyvéből az elhízás ellen való egyszerű orvosságot. Följegyezhetjük emlékeinkbe azokat a tagbaszakadt kerek szónoklatokat, amelyekkel azt bizonyítgatta, hogy csak a zsidók húsában nincsen mérgező bacilus, mert azok kóserkoszton élnek, legjobb tehát a zsidókat megenni – fájdalom, az egészségügyi szabályokat nem mindenki tartja meg a városban, még mindig járkál itt néhány libazsíron élő zsidó.
Talán fölírjuk még emlékezetünkbe e búcsúzkodó szép emberről, a régi városatyáról, hogy mennyi mindent épített Budapesten. Milyen rendben tartotta az utakat és a házakat? Milyen nyugodtan élt itt a pesti polgár a maga kis kéménye alatt, amikor a füstpénzt e szép ember kezéhez fizethette be? Mit mondjunk neki a búcsú pillanatában, hogy lássa továbbra is ragaszkodásunkat és szeretetünket? Azt mondjuk neki, hogy jöjjön vissza, mert még némi pótlékra van szükség a Káromkodások Lexikonában, amelyet a pesti polgárok, ezek az önzetlen gyűjtők az ő idejében kezdenek el szerkeszteni.
(1925)242

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi