Az utolsó harangszó

Full text search

Az utolsó harangszó
Emlékszik, kedves olvasó, hogy valamikor Pesten az volt a divat, hogy húsvétra mindenki új ruhát öltött magára? Bár ez a város nem volt nagyon hajlamos a babonaságra, ősei szokásai közül is leginkább csak azokat tartotta meg magának, amely szokások kellemetesek, mulatságosak, szívderítők és elég olcsók voltak: így például a húsvéti sonkákat, öntözködéseket és kirándulásokat – az új ruha dolgában nem engedett. Aki rendes, hitelképes, valamire való embernek akart látszani a városban: annak új ruhája volt húsvét napjára. (Természetesen a nők sem kivételkedtek ebben a szokásban, csupán annyiban tettek különbséget, hogy ők új ruhájukat már a néha előbb bekövetkező „zsidó húsvétkor” is magukra vették – még akkor is, ha véletlenül római katolikus vallásúak voltak. Az Andrássy úton már „zsidó húsvétkor” egyformán új ruhájuk volt a nőknek, mert ilyen előnyt [fórt!] nem adhattak egymásnak, bármily vallásban születtek. És a zsidó nők is felvették új ruháikat a keresztények húsvétján, és elsétáltak a Bazilika vagy a terézvárosi templom környékére, mintha éppen arra lett volna tennivalójuk.)
 
Egy boldog korszak emléke ez az új ruhás régi húsvét! Igaz, hogy akkor is voltak vallásos emberek, akik a nagyhét magábaszállásait pontosan megtartották, gyóntak, litániára jártak, böjtöltek, és a lélek benső áhítatosságával nézegettek vissza nagypéntek napján a kétezer év előtti eseményekre. Akik nem mindig a húsvéti új ruhán törték a fejüket.
Ám az emberek nagyobb többsége az ünnep lelki ceremóniái mellett nagyokat gondolt az ünnep külső szertartásaira is. Megjegyezték maguknak az utolsó harangszót, amely a toronyból hangzott, mielőtt magasságbeli barátaink elutaztak volna a városból. Vajon349 halljuk-e még egyszer megszólalni nagyszombat estéjén a harangokat? – gondolták magukban azok, akik a fátum szigorú rendelkezéséből gyötrelmes betegséggel, kísérteties gondolatokkal vagy semmiben nem vigasztaló szegénységgel küszködve vitték életük keresztjét még a húsvét felé is. De megjegyezték maguknak, akiknek egyéb dolguk nem volt: a pékekhez cipelt örömteljes kalácsokat; a nagyböjti halakat, amelyek szinte bibliai bőséggel úsztak le a Dunán az ájtatos halászok hálójába; a nagypénteki ebédeket és a feltámadási vacsorákat; a zenekarokat, amelyek a langyos tavaszi estéken ünnepelve járták körül a templomokat; a felejthetetlen húsvéti vasárnapokat, amikor hófehér abroszban és tisztaságtól ragyogó kosarakban átváltozott arculatú nők vittek sonkát, tojást, kenyeret a szenteltvíztartók megsimogatása alá… És ugyanakkor meg kellett jegyezni a húsvétonként megifjodott, új ruhájába öltözött Budapestet, amint az alig elmúlt tél savanyú párnái, hideg vackai, rongyos rezignációi és káromkodó keservességei közül új életre ébredt. A hullafoltokat eltüntette a tavasz a város arculatáról.
 
Ezt a búcsúzkodó, utolsó harangszót hallgatjuk az idei zöldcsütörtökön is, mert az ember szereti megjegyezni magának a napok különösségeit. Lám, most, a legenda szerint, Rómába mennek a harangok, és szálladozásuk alatt tétlenül üldögélnek a harangozok, az időmérést rábízzák a kakasokra, amelyek már egy régi tragédiában is szerepet játszottak. A polgár, szórakozottságában, néha tanácstalanul néz hallgatag tornyai felé, mintha minden elcsendesedett volna Magyarországon. Megszólal ugyan néha a kereplő, de ennek hangját talán még azok sem szeretnék utolsó órájukban hallgatni, akik amúgy is halni vágynak. Panaszos litániák a templomok belsejében élete legszomorúbb napjaira emlékeztetik a hallgatókat: – halkan, lehajtott fejjel, kis életétől messzire eltávolodó gondolkozással mendegél a polgár a templom árkádjai alatt. Egyik talán arra gondol, hogy a húsvétra visszatérő harangok se hozhatnak neki új örömösséget, a másik talán Fauszt kelyhével óhajtja köszönteni húsvét reggelét… Ki tudná mostanában pontosan megállapítani: hogy mit gondolnak magukban az350 emberek a harangszótlan, néma Magyarországban? Elhangzott az utolsó harangszó. Vajon milyen lelkeket, embereket, eszméket, vágyakat, gondolatokat talál helyén az idő, amikor a harangok újra megszólalnak? Lehet, hogy megint divatba jönnek a húsvéti új ruhák?
(1926)351

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi