A pesti tanítónő

Full text search

A pesti tanítónő
Levél a szerkesztőhoz
Szegényke, megint a mindennapi beszélgetés témája lett. Közeleg az egykori Károly-laktanyában a választás napja.
Ezer és ezer női szív ver a városban szerte, hol elhalkulva, mintha dobbanni se merne az emberfölötti izgalomtól, hol meg földohogva, helyéből kiugorva a türelmetlen várakozástól.
Mit tudjátok ti, szerencsés gondtalanok vagy még szerencsésebb gondolkozók, akik eszmevilágotokat legföljebb a közeli csillaghoz láncoljátok, hogy mi történik ebben a városban a kétségbeesett aggodalom, a reménytelen remény, az álmatlan küzdelem, a templomokban való buzgó imádkozás, a hivatalküszöbök koptatása körül? Mit tudjátok ti, akik esetleg a nagy nemzeti eszmék építkezése körül emelgettek állványokat, vagy pedig hétköznapi tennivalóként vertek be szögeket, ástok új utakat, keresgéltek kilincseket a boldogulástok érdekében, hogy mily szívtépő, életet megrövidítő napok járnak most Budapesten, amikor néhány nap múlva, rövid hetek múlva elkövetkezik a pesti tanítók és tanítónők választása? Mit tudjátok ti, mának élők, estig nyílók, az éjszakával felejtők: hogy némelyeknek (sokezreknek) az egész élet horizontja megmutatkozik most gyötrelmes gondolataikban… itt vannak azok a napok az utóbbi évek lehetetlenségeitől elgyávult szegény tanítónők életében, amikor újra némi reménységgel szedegették össze tucatnyi hivatali írásaikat a város tíz-tizenkét irodájában… megint fölcsillant valami fényesség az állástalanok éjszakájában, amely átszivárogni látszott a dantei város reménytelenségén: tanító- és tanítónő választás lesz Pesten 1927 júniusában!
*
Szegényke, megint megtalpaltatta a cipőjét, barátnőjétől kölcsönkérte annak jobbik ruháját, a szívéhez szoríthatta az oklevelét, amelyért annyit tanult, nyakába vehette a várost, az ismerősöket, a protekciókat,412 a komoly atyafiakat, mert a pályázatot kiírták. Az élet, a jövendő pályázatát.
Hányan vannak ők ebben a városban, akik erre az időre mindent elfelejtenek, ami a hétköznapok életváltozásait jelenti – nem tanulják meg az amerikai kötéltáncosok nevét, akik most üzletlázban tartják a világot – nem vitatkoznak az új színdarabokon, amelyekről nők létére szerettek ábrándozni – talán még a boldogtalan szerelem is háttérbe szorul darab időre a szív kamrácskáiba, pedig egy szegény leány nem lehet el ilyesmi nélkül: amikor a tanítóválasztás napja közeledik.
Hányan vannak ők ebben a városban, akik elfelejtenek ebédelni (még ha volna is mit ebédelni), akik az utcákat róják olyan megszakadással, mintha bús élettörténetüket akarnák a kövekbe vésni, okulásul azoknak, akik utánuk jönnek. Akik mostanában nemcsak azért futamodnak el otthonukból, hogy megszabaduljanak a sohasem alvó gondszörnyetegektől, hanem azért járják a várost, mert reményteljes minden hivatalküszöb, amelyet átlépnek, életörömet jelent minden hivatalember, aki nyájasan szól hozzájuk. Kedves a postaszekrény, amely könyörgő leveleiket nem utasítja vissza. És szeretetre méltó a városi altiszt, aki egyes ajtókat kinyit előttük, ahová bejutni nem remélettek.
Hányan vannak ők ebben a városban, akik részben imádsággal nógatják magukat keserves állásszerző útjaikban, amikor betérnek minden útba eső templomba, hogy talán ott találják meg a segedelmet nagy bajaikban? Hányan vannak, akik kemény, energikus szavakkal ösztönzik magukat, akik versenyt futnak, hogy szinte megszakadnak, akik minden szívet szeretnének segítségül hívni, amelyből még nem veszett ki minden jóakarat a városban? Egy új Dickensnek kellene születnie, aki megérthetően meg tudná írni mindazt, ami 1927-ben Pesten a tanügyi választásoknál előfordul, hogy az olvasók még emberöltők múltán is könnyezve olvassák ezeket a fejezeteket. Egy olyan szemnek kellene most végignézni ezen a városon, aki minden kopott ruha alatt meglátja a gondolat képeit. Aki ismeri a fölvillanó reményt és a megszakadásig zuhant csüggedettséget. Aki látja a „vérző szív iskoláiból” megszerzett okleveleket, amelyeket most talán éppen a polgármester úr nézeget, hogy milyen kalkulációt kaptak annak idején… aki látja mindazoknak a ruhácskáknak, ünnepélyes öltözékeknek az elindulását, amely ruhácskák talán csak az413 esküvőkön vétettek volna elő… aki látja, hogy mily leírhatatlan tragédiák és komédiák készülnek most a régi Károly-kaszárnyában, amikor a hivatalok megunt asztalainál az úgynevezett tanügyi választásokat készítik elő. Csak a szegény, évek munkálkodásával megszerzett oklevél néz nagyokat, mintha érezné, hogy egymagában nem tud boldogulást szerezni tulajdonosának. Mintha az oklevél lett volna a legfölöslegesebb azok között a különböző okmányok között, amelyeket a pálya elnyeréséhez a tanügyi választáson „mellékelni” kell. Ó, hogy sírdogálhatnak ezek a szegény oklevelek, amikor számokat kapnak, mint a sorsjegyek! Érdemes volt értük annyit küzdeni értük?
*
Mélyen tisztelt Szerkesztő Barátom, mi, újságolvasók, jól tudjuk, hogy a spiritusz rektora te voltál annak, hogy sok reménység, sok csüggedtség életre keljen Budapesten, amikor a tanügyi választások megint elkövetkeztek. Tudom, hogy megrendülve nézed azt a szívszaggató kálváriát, amelyet ezer tanítódiplomás búcsújárói most járnak a városban. Vajon hánynak sikerül a hegytetőre érni, és meglátni a kelő napot? Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy már amolyan éjfél utáni szaga van az időnek.
(1927)414

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi