5

Full text search

5
Másnap azonban fogfájás nélkül ébredt Szent Mihály, frissen, ropogósan, egy pohár kávéval és egy kupica barackpálinkával ment a hivatalába, mert tudta, hogy mi lesz a hivatalos óra vége. Sörözés a Betyárban, szegény hivatalnokok mulatsága, akik a déli sörnél mindennap elmondják valahol azt a legendát, hogy Ferenc József is ugyanezt a sört issza a bécsi Burgban ebben az időben, tehát ez kötelessége minden állami tisztviselőnek. Ferenc József utóvégre csak tudja a magáét…
Ám Szent Mihályt ezen a napon más és kellemesebb meglepetés is érte a Betyárnál.
Álmából való álom, a „csonthús” jelent meg e szerdai napon az étlapon a dióbarnára festett bajszú Guszti pincér kéziratában, és Guszti személyesen is megerősítette, hogy „a nagyságos hadnagy úr” részére valóban volna egy darab csonthús odakint a konyhán.
Kétfertály tizenkettőt mutattak az óramutatók a régi ingaórán a Betyárban. Némelyek már jóllaktak a sóskiflivel, amelyet egyesek ledörzsöltek a sótól, mielőtt elfogyasztották volna őket. Mások zónapörkölteken, „ájnspenner”-nek is nevezett virsliken, „kis gulyásokon”, savanyú pájslikon, „olajos gyűrűkön”, esetleg hagymás heringeken törték a fejüket, de Szent Mihály nyomban készen volt a maga tervével, amikor Guszti délelőtti étlapján a „Csonthúst savanyú tormával” megpillantotta. Ezt a sors küldte neki tegnapi önmegtartóztatásáért és egyéb szenvedéseiért, családi bajaiért és fogfájdalmáért. Talán a nem sikerült tűzgyújtásért is. Kálnay László, az elnök szokta mondani, hogy minden jóért, amit az életben élvezünk, előbb verejtékezve kell szenvednünk. Íme, megjött a csonthús, amely az előbbi napért kárpótolja Szent Mihályt.381
Szerdai nap volt, tehát hetivásáros nap, amikor Friednek, a Betyár bérlőjének úgy kellett dolgozni, mintha az öt ujja helyett tíz volna a kezén. A szerda is azok közé a napok közé tartozik, amikor szomjasabbak, éhesebbek a vendégek, mint egyébkor, a gyomrok elfelejtették a vasárnapi dorbézolásokat. A Kálnay László elnöklete alatt gyűlésező asztaltársaságnak azonban szerdán is volt olyan tekintélye, hogy rendelkezését figyelmesen teljesítették.
Guszti általános figyelmet keltve jelent meg Szent Mihály csonthúsával.
– Ez a hús beszélni tud! – mondta Fried az asztalnál megállva.
Félkövér marhahús volt (egy csontdarabbal benne), valóban reszketni látszott a gyönyörűségtől, hogy megfelelő szakértelemmel elfogyasszák. Olyan ember, aki ért az ilyen dolgokhoz, nem pedig valami jöttment, aki közömbösen veszi szájába a legragyogóbb csontmelléki falatokat is, és csupán az a célja, hogy azokat minél hamarább gyomrába juttassa.
Hiszen végeredményében minden étkezési műveletnek ez a célja, de nagy különbség van egyes emberek között, akik a csonthússal szembekerülnek, amikor az levesben, zöldséggel garnírozva és mellékelt savanyú tormával megjelenik az asztalon.
– A só és a paprika – mondta Kálnay László, a déli asztaltársaság elnöke, aki minden egyes ételneműt figyelembe vett, amely az asztalra került.
Szent Mihály késsel és villával ült a hússal szemben.
– Előbb néhány korty levest – tanácsolta az elnök, és Szent Mihály nem bánta meg a dolgot.
– Aztán egy kis zöldséget, abból a kelkáposztából, amit belefőztek – intézkedett az elnök.
– Most egy villányi tormát a húsra – rendelkezett annak megsózása után.
– Kenyérneműnek ezt a mákos, fonott kalácsot ajánlom – mond végül, hogy Szent Mihály holtanapjáig se feledhesse el a csonthúst, amelyet a Betyárhoz címzett vendéglőben egy szerdai napon evett.
Ezenkívül egy gyomorbajos úr is érkezett a társaságba, aki elzöldült arccal nézte a hatalmas marhahús sorsát, amint az eltünedezett Szent Mihály jobb oldali fogai alatt. (Még harmincéves volt, tehát a jobb oldalán evett).382
– Aztán mi lesz otthon ebédre? – kérdezte a gyomorbajos úr szívtépő hangon.
– Csirkeleves, ahogy csak az anyósom tudja megfőzni – felelt Szent Mihály. – Igaz, hogy otthon nem kapok ilyen finom sört, csak savanyú vinkót.
(postumus)383

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi