1 Rosszindulatú éjszaka

Full text search

1
Rosszindulatú éjszaka
Vannak olyan emberek is, akik a hajnali harangszót szeretik; ilyen volt Szent Mihály barátunk, akiről már többször megemlékeztünk feljegyzéseinkben.
Szent Mihály valamely atavisztikus ösztön szerint mindig korán ébredt.
– Lehet, hogy várnagy vagy ilyesféle volt valamelyik őse – mondta özvegy Sztárayné (Rózsi), az anyósa, aki szeretett volna tovább nyújtózkodni az ágyban, mint özvegy főszolgabírónéhoz illik.
– Kondás! – felelt a leánya, Mathilde, Szent Mihályné, a másik ágyból, ahol ugyancsak felébredt Szent Mihály szomszédbeli működésére.
(Mert Szent Mihály, mint úriemberhez illik, a hölgyektől különváló, fűtetlen szobában aludt, mert itt kedvére tölthette az éjszakát, de kikúrálhatta azokat a betegségeket is, amelyek éjszaka lepik meg az embert, különösen éjféltájban, amikor az ördögök, kísértetek, lidércek, boszorkányok és más hasonló éji tünemények járnak a földön, akik gyomorégést, álmatlanságot, rossz álmokat, éjjeli nyugtalanságokat okoznak, hogy Szent Mihálynak néha még a csizmáját, cipőjét, papucsát is fel kellett hirtelen rántani, hogy kimeneküljön előlük az udvarba, a csillagos vagy havas, aluszékony vagy alattomos éjszakába. Kísérője rendszerint ilyenkor egy kis házőrző kutya, bizonyos Muki nevű volt, amely sárgán, fehéren feküdt a holdvilágban az udvaron, Szent Mihály ajtaja előtt, mint az örök hűség szimbóluma.)
Ezek a rossz éjszakák, amelyeknek csak a hajnali harangszó vetett véget – a gyomorfájásoknak, zűrzavaros álmoknak, ágybéli forgolódásoknak, térdhasogatásoknak és éjfélelmeknek, kísértetekkel való küszködéseknek és verejtékezéseknek, valamint a szívre települő halálérzeteknek: – rendszerint Szent Antal estéjén, kedden szoktak338 bekövetkezni, mint Szent Mihály ezt megfigyelte. Tehát szerdára virradóra szólalt meg víg üdvösségesen a hajnali harangszó (egy rövid versben, mert hiszen bizonyosan mások is voltak a világon, akiket a rosszul töltött éjszaka után költögetni kellett); szerdára virradóra volt legszebb a bizonytalankodva közelgő világosság, amely megmutatta pontosan a szomszédos háztetőkre rakódott havat (mintha valami mesebeli kalandon mentek volna át éjszaka a boldog szomszédok), a behavazott országutat, gyalogutat, kertet – de ugyancsak az éjszaka kellemetlenségeit is, a hosszú esőzéstől pocsolyává vált udvarokat, a szélviharban kidőlt fákat. Mindegy. Üdvös volt, hogy reggeledett szerdán, mert eltűntek az éj kísértetei.
Szent Mihály megint templomba megy, mert bűnei összegyülekeztek – gondolta magában özvegy Sztárayné a szomszéd szobában.
Lehet, hogy valami éjszakai frájla után jár, aki ilyenkor szokott a bálból hazamenni – gondolta magában ugyancsak Mathilde, mert a feleségek mindig másképp gondolkoznak, mint az anyósok.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi