4

Full text search

4
Csak az, aki a vesékbe lát: tudná megmondani, hogy miért kókadt le István kedve attól az időtől fogva, mióta gazdája a korán kelésben megelőzte… Meg kell hagyni a szolgákat a maguk erényeiben, mert különben elmegy a kedvük az erények fitogtatásától.
István valamivel későbben kezdett kelni ettől a naptól fogva, sőt napközben is meg-megállott, hogy maga elé nézzen, mintha törné a fejét valamiben.
Nem örült meg a csűr nádtetője düledezésének, amikor az roskadozni kezdett a hótömegtől, s így alá kellett támasztani. Pedig máskor ragyogó szemmel, bojtárnótát fütyörészve végezte az ilyen munkát. – Nem rebbent fel, amikor a zöldségesverem ajtaját ki kellett ásni a hóból, miután az északnyugatnak esett, és a hófúvás egy éjszakán olyan torlaszt söpört elé, mintha örökre el akarná rejteni az odalent sárga homokba rejtett kalarábékat, répákat. – Egy hordó bort hoztak szánon, faluról, és a pincébe kellett ereszteni a hordót. A borszállító parasztok fontos csizmáikban piszmogtak a hordó körül, István egyetlenegyszer se kiáltott rájuk, nem szidta a parasztostobaságukat, de a hordóeresztő kötelet megfogta, és olyan pontosan eresztette le a hordót a pincébe, hogy az éppen arra a helyre gurult, ahová szánva volt. – És nem látszott valami nagyon megörülni akkor se, amikor özvegy Sztárayné azt parancsolta neki, hogy bőségesen megrakja fával a konyhát, mert nem akar „minden percben” a boglyához menni fáért, holott máskor az olyan munkának, amelynek325 elvégzéséhez beléphetett a ház belsejébe: a legjobban megörült, mert egészséges férfiember lévén rá is hatással voltak a Sztáray hölgyek bájai. Most szótlanul hordta be a boglyából az apró és vastag tüzelőt.
Csak egyszer látszott felvidulni a karácsony előtti idő alatt (amíg Szent Mihály a korai felkelésben lefőzte). Ez pedig akkor volt, amikor állatnyomokat vett észre a kert haván és állítólag hóseprés közben az udvaron is.
– Nem vagyok ismerős ezen a vidéken, de lehetséges, hogy a nagy tél lehajtatja a hegyekből a farkasokat! – jelentette Szent Mihálynak.
– Ne bomoljon kend, az öregapám látott itt utoljára farkast, az is valamikor Vízkeresztkor, egy hétig tartó bálból jövet – felelt Szent Mihály.
– No, én nem szeretem az idegen lábnyomot a ház körül – mond István elgondolkozva.
…Ezzel nem is beszélt többet a dologról, csak megint majd egy hajnalon, amikor hajnali misére menet Szent Mihályt a csizmájánál fogva megkapta valami a frissen hullott hóban az udvaron, ahogy kilépett volna a házból.
És hogy az a valami éktelenül szorította a csizmáját és a csizmájába bújtatott lábát, azt bizonyította, hogy Szent Mihály éppen az esztendő leghosszabb éjszakájának (december 21-ének) hajnalán olyan éktelen káromkodásba kezdett a templomból idehallatszó harangszóra, amilyen káromkodás huszár kora óta nem hagyta el a száját. Meg kell adni, hogy szívből káromkodott, hogy csak úgy rengett belé a ház.
Persze Szent Mihály ordítására István, az utcáról felszedett Szegény Ember, a kókai ember volt az első, aki az istállóból előfutamodott, mégpedig vasvillával a kezében (mintha várta volna a zenebonát.)
– Az áldóját, a vasba lépett a tekintetes úr, amit a rókának, farkasnak a hóba készítettem – vakarta fejét István, és a csapóvas meglazításához fogott, hogy onnan kiszabadítsa a gazdája lábát. (Szerencsére, csizma volt rajta.)
– Egye meg a fene kendet a csapóvasával. Legalább szólhatott volna az este!
István szótlanul dolgozott a csapóvason, amelyet kutatásai közben326 valahol a padláson talált. Csak mikor már szabad volt gazdája lába, szólalt meg alázatos, jobbágyi hangon:
– De hát miért is öli az egészségét, tekintetes úr, ezzel az úriembernek nem való, korai felkeléssel?
Szent Mihálynak fájt a lába, de káromkodás helyett türtőztette magát:
– Hát kend nem tudja, hogy karácsony előtt misére szokás járni?
– Én református vagyok, tekintetes uram. Egyszer egy esztendőben megyek misére – felelt István.
Szent Mihály természetesen nem ment templomba ezen a hajnalon. Megbeszélte az anyósával István ostobaságát, „merényletét”, vallását. Özvegy Sztárayné (Rózsi) bölcs asszony volt, sóhajtott egyet, s így felelt:
– Ha nem volna olyan jó szándékú ember, én rúgnám ki rögtön, hogy a nyaka törne. De hát azt tartja a régi mondás, hogy becsüljük meg a szegény embert, mert nélküle nem érne semmit a gazdagság.
A szokásosnál hamarább jutott reggelijéhez Szent Mihály. Kocsonyát kapott (a füle-farka részét), a szokásos gyűszűnyi pálinkával, utána meg borral.
– Ezt se érdemeltem meg – mond mélabúsan Szent Mihály.
(1933)327

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi