5

Full text search

5
Otthon azonban – a családi lámpás alatt, amikor özvegy Sztárayné a kanapé sarkában ült, míg Mathilde az asztalnál kézimunkázott, és Szent Mihály fel és alá járt a szobában, másképpen adta elő pesti utazásának történetét az utazó:
– Miután éppen audiencia napja volt, sikerült kihallgatást kapnom őexcellenciájától, de képzelhetik a hölgyek, hogy ez nem ment olyan simán, mint ahogy elmondom. Minden összeköttetésemet meg kellett mozdítanom, hogy a miniszter őexcellenciája elé jussak. Nehéz dolog az ilyen kérvényezés, tartja a markát kapus, altiszt, alsóbb hivatalnok. De én Muki barátom segítségével aránylag olcsón megúsztam a fáradalmas, verejtékes utánjárást. És végre harmadnap őexcellenciája előtt állottam. A miniszter tetőtől talpig végignézett, részvét látszott szemében, mintha csak azt kérdezte volna, mit akar itt ez a jobb sorsra méltó úriember a sok kopott, fényesre kopott kabátú ember között? Valóban restellni való kérni, de én most az egyszer kértem, mert jövendőnk függött kockán.
– No, és mit felelt a miniszter? – kérdezte özvegy Sztárayné.
– Őexcellenciája azt felelte, hogy kérésemet lehetőleg teljesíteni fogja – vágta ki Szent Mihály.
(Igaz, hogy a rábízottak közül csak a viharágyút hozta meg, a többi bevásárlásra nem ért rá, mert napjait a minisztériumban kellett tölteni.)
– Csak aztán meg ne rakjon minket, ha valódi finánc lesz – mond az orra alatt Mathilde, búsulván az elmaradt ruhaneműek miatt.
(1933)318

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi