5 A tanár úr különös érdeklődése

Full text search

5
A tanár úr különös érdeklődése
Bár a bonyodalmas sakkparti (miután két ellenféllel és egy bástya „fór” adásával játszá partiját a keleti nyelvek professzora, másként nem kaphatván partnert játékához) lekötötte volna minden figyelmét a Báthory kávéházban: – Kanyurszky professzor úr fél szemmel állandóan figyelte a vendéget, aki régi, jogász kori adósságát fizeti meg, amikor éjfél után véletlenül betéved a Báthoryba.
Nem lehet mindennapi ember – gondolta magában. – Tiszteli a múlt időket, és megbecsüli magát a jelenben.
A vendég ezalatt elmerengett magában, amit nyilván nem tehetett meg odáig, amíg hangos vendéglői társaság központjában üldögélt, és tréfára tréfával, anekdotára anekdotával, pohárköszöntőre pohárköszöntővel kellett felelni. (A szomszédos Elked-féle vendéglőben töltötte az estéjét, ahol Vajda János után következő fiatal költők szerettek tanácskozni.) A füstös mennyezetre nézett, és ezen idő alatt a következő dolgokat rendelte asztalára – többnyire Seemann Károllyal közölvén óhajtásait.
A feketekávé után – amely nyilván tartalmas boroknak nyomatéka volt – egy palack sört vett magához a vendég, mégpedig a sörgyár „kiviteli” (export) söréből, aranynyomásos cédulával ellátott üvegéből, amelyben parafa dugó zárta el az üveg nyakát a szokásos pléhkupak helyett.
A sörrel végezvén – „bundás” pirítós kenyérre támadt gusztusa, amelynek közepébe fogvájó volt szúrva, a fogvájón pedig egy gerezd fokhagyma. Egyébként jó zsíros volt a pirítós kenyér, hogy nem is lehetett csodálkozni, amikor a vendég, elfogyasztása után, azt kérdezte Seemann Károlytól:
– Van még abból a vadkerti zöld borból, amit itt egyszer parádi vízzel ittam?
Természetesen volt még a vadkerti zöld borból, mert az ilyesmi sohase fogy ki egy jó kávéházból.
A főpincér egyszerre két parádi vizes üveget állított tálcán a vendég elé, mert a zöld bort régi parádi vizes üvegben szolgálták fel. Csak a dugaszolásban volt különbség. A zöld boros palack dugaszáról hiányzott a parádi víz égetett bélyegzője.427
A cvikkeres vendég eközben mind vidorabban nézegetett a mennyezet felé, mintha a legkedvesebb gondolatai jöttek volna. Amikor az ásványvizet a zöld borral (amely ízre nézve meglehetős savanyú volt, amilyennek hajnalban illik a bornak lenni) kevergette, sose öntött több vizet a borba, mint amennyit szükséges volt.
S így elérte, hogy a két palackocskát egyszerre ürítette ki.
A művelet után így szólt Károlyhoz:
– Tudja, kedves barátom, mihez volna „gusztusom”?
– Slágerhez – felelt a pohos főpincér szemrebbenés nélkül. – A mi slágerünk a párizsi ecettel, olajjal, hagymával feldolgozva. Külön gyártja nekünk a párizsit a hentesünk.
– Ki a hentesük? – kérdezte a vendég.
A kövér pincér mondott valami ferencvárosi hentesnevet, de a vendég igazában erre már nem ügyelt, mert hirtelen újabb gondolata támadt.
– Helyes. Párizsit fogok enni ecettel, olajjal, kicsit megborsozott, karikára vágott hagymával. De közben nem mondhatok le egy pohárka diópálinkáról.
Így szólt a vendég, és ugyanakkor elvonva tekintetét a mennyezetről: a kávéházi kasszában ülő idősebb és terjedelmesebb hölgy felé irányította, mintha megértést keresne. A hölgy mosolyogva és igenlően intett a kávéházi kasszából, és mint egy régi operaénekesnő, oly dallamosan mondta:
– Hogyne volna diópálinka a Báthory kávéházban! Habár ez más kávéházakban nem szokásos.
A vendég megitta a diópálinkát, megette a nyomon következő párizsit ecettel, olajjal, hagymával, ismét elfogyasztott egy palack „kiviteli” sört, s ezután így szólt Seemann Károlyhoz:
– Azt hiszem, hogy a legjobb lesz a diópálinkánál maradni, vén diófa vagyok magam is. Kérek egy dupla porciót a dióból – mondta a vendég, és olyan vidoran nézett körül a Báthory kávéházban, mintha csak ebben a percben érkezett volna meg valamely messzi, külföldi utazásból, amikor helyrehozta egészségi állapotát, elfelejtette viszontagságait, szomorú élményeit, megint ifjú, tetterős, vállalkozásra hajlamos férfiú lett, aki kötekedve nézett szét a hajnalodó láthatáron.
De ebben a percben mellé lépett Kanyurszky György, szürke, magasra szabott, fekete gombos mellényben, kaucsukgallérjában,428 szárnyas, szürke kabátjában, hogy mindenki felismerhesse felszentelt papi mivoltát – miután a sakkozást abbahagyta.
– Gyuri bácsi! – kiáltott fel a vendég, amikor a vállán érezte a keleti tudományok professzorának a kezét.
– Ne legyünk rosszak! – intette a korhelykedésnek, részegeskedésnek, romlásnak induló vendéget Kanyurszky György tanár úr. – Kávéházi diópálinka helyett ihatsz nálam, Visegrádon valódi, házilag készült, családi diópálinkát, amennyi csak jólesik. Most hagyd abba a pálinkázást. Játsszál velem egy sakkpartit, amíg a hajó reggel indul.
A vendég – ha még mindig nem tudnák, hogy ki volt ő: a régi Budapest egyik legvidámabb alakja, doktor Lányi Adolár – (szó szerint: Adolár ügyvéd, költő, hírlapíró, minden könnyelműségeknek összeesküvője, „ősbohém”, mint mondani szokták, korhely és kártyás, régi verekedő és szerelmes versek dalnoka, aki csak a Báthory kávéházban fordulhatott elő), a vendég eltolta maga elől a pálinkáspoharat:
– Igazad van, Gyuri bácsi, szégyen volna így nyilvánosan lerészegedni. Inkább sakkozzunk. De előre is bejelentem, hogy én a sakkpartit csak egy ezüstforint fogadása mellett játszom, amely ezüstforintot be kell tenni a sakktábla alá.
– Kívánságod teljesedik – felelt Kanyurszky György, a zsebére ütött, ahol ezüstforintosok csörögtek, miután aznap vette fel tanári fizetését a budapesti egyetemen.
*
Így szerzett szakértőt diópálinkájához.
(1933)429

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi