Újabb hírek a nagyvilágból

Full text search

Újabb hírek a nagyvilágból
A Személyi Hírek befejeződtek, özvegy Sztárayné újabb olvasmányt keresett ki magának a frissen érkezett újságból a függőlámpa és a már javában, széllelbélelten doromboló, az északi szelet jelző kályha társaságában. Mathilde hárászkendőbe burkolózott, és lehunyt szemmel figyelt az újság mondanivalóira a kanapéról.
Az az olvasmány, amelyet özvegy Sztárayné keresett az újságban, a Hymen rovat volt. Itt bogarászott egy darabig a tekintetével, morzsolgatva neveket, némelyeket fennhangon mondván ki, hogy így talán jobban megismeri csengéséről…
– Hiába, nem ismerem a mai lányokat, de még csak a férjhez menő özvegyasszonyokat sem… Alig van egy házassági hír az újságban, pedig farsang volna, vagy mi a szösz. Wahrmann Renée k. a.-t elvette megyeri Krausz Izidor. Hát ehhez nem kellett farsang. Látom, még szép számmal voltak az esküvőn. Még Helfy is, Kossuth palatinusa.
Itt nem időzött tovább Sztárayné, mert az ő idejében amúgy is más volt a farsang, minden napra esett eljegyzés, lakodalom, bál, miegymás. Ha másként nem ment, batyubálat csináltak otthon. A farsang azért volt, hogy mulassanak az öregek, házasodjanak a fiatalok… Most már nem marad neki más olvasmánya, mint a Gyászrovat, bezzeg ott talál elég ismerőst – mond kezét összedörzsölve özvegy Sztárayné, mintha fázni kezdene a kihűlő szobában.
És felemelvén az újságot, most már hangosan olvasott, mintha csupa ismerősökről lenne szó (vagy legalábbis olyanokról, akiket életükben név szerint ismert).360
– Itt van mindjárt, milyen nagy fa dőlt ki Bécsben – senki más, mint gróf Festetich György, akit a Burg utcai palotájából temettek, és a császár és a főhercegek is mind ott voltak a temetésén. – Nyolc ló vitte a déli vaspályához a koporsót. – De a Festetichekre különben is rossz világ jár – szólt özvegy Sztárayné a hangját felemelve. – Keszthelyen ravatalon fekszik Festetich Tasziló, a család tolnai ágából. Azért várakoztak eddig temetésével, mert azt hitték, hogy Bécsből György gróf is eljön a temetésére. El is jön, de holtan és koporsóban.
Nyilván még nagyon sok mondanivalója lett volna özvegy Sztáraynénak a Festetichekről, akiknek mérhetetlen birtokaik vannak a Dunántúl, a majoreszkó mindig úgy él, mint maga őfelsége, de a Gyászrovat nagybetűs hírei között egy apró betűs hír került a szeme elé, hogy háromszor is elolvasta, majd elképedve hangosan ismételte, mintha nem hinne a szemének. Ez a hírecske pedig így szólt: „Svájcer Géza m. kir. dohánybeváltó-kezelő, elhunyt 55 éves korában Nyírbátorban. – Sok jó barátja fájlalja elhunytát.”
– Hát Svájcer Géza is? – mormogta maga elé.
– Mama, neked mindig a dohánybeváltó tisztekkel van bajod, ezért lett a vőd is dohánytiszt, az én nagy szomorúságomra. Azóta nem ismerek a férjemre, mióta a Dohányhoz, ehhez a folytonos mulatozással, korhelykedéssel járó hivatalhoz került.
– Csak télen, mikor a beváltás ideje van, akkor mulatnak – felelt özvegy Sztárayné leányának, és nem lehetett tudni: vajon a vejét, Szent Mihályt vagy az elhunyt Svájcer Gézát védelmezi így.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi