berendezés

Full text search

berendezés főnév -t, -ek, -e
1. A berendez igével kifejezett cselekvés, tevékenység; az a cselekvés, hogy vmit berendeznek. A lakás, a szoba berendezése. Folyik a művelődési otthon berendezése.
2. <Épületben, lakásban, helyiségben> a szükséges használati tárgyak, bútorok stb. összessége; bútorzat. Kényelmes berendezés; ® kombinált berendezés; kopott, modern, régimódi berendezés.  Szerencsét kívánok kisasszony, ez új berendezéshez. (Csiky Gergely) [A szoba] berendezését csak a nyitott ablakon át figyeltem meg. (Kuncz Aladár) Nem valami pazar a berendezésük. (Nagy Lajos) || a. Gépi, műszaki felszerelés, készülék. ® Biztosító berendezés(ek); fűtő berendezés; ® egészségügyi berendezés; jelző berendezés; telepes hangerősítő berendezés; a bányák korszerű berendezése; egy gyár berendezése; üzemi, vasúti berendezés.
3. (átvitt értelemben) Felépítés, szervezet, rend(szer). Gazdasági, politikai, társadalmi berendezés.  Romlottnak tartotta a mai társadalmi berendezést. (Babits Mihály)
4. (ritka, régies) Vmely könyv tartalmának beosztása, elrendezése.  Nemcsak fölmetszem a könyvet, hanem el is olvasom végig; megtekintem címlapját, berendezését, … mutatóját. (Arany János)
Szóösszetétel(ek): adóberendezés; lakásberendezés; lakberendezés; szobaberendezés; védőberendezés.
berendezési; berendezésű.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi