borda

Full text search

borda főnév bordát, bordája
1. A gerincesek ívelt, karcsú csontja, mely a hátgerincből indul ki, s a szegycsonthoz kapcsolódik. A bordák alkotják a mellkast. Az embernek mindkét oldalán 12 bordája van. Oly szerencsétlenül esett el, hogy két bordája eltörött. (tréfás) Meg lehet számlálni a bordáit: olyan sovány, hogy a bordái kiállnak; nagyon sovány, girhes.  Bordáidnak becsűletére válik, Hogy nem jajgatnak ilyen durva ágyon. (Petőfi Sándor) Én magam ellen sokszor elkövettem | Merényletet. Egy golyó megmaradt | Két borda közt. (Juhász Gyula) || a. (ritka, tréfás) <A férj szempontjából:> feleség.  Szűzeséged a manó elhordta, Nem köllesz már, hűtelen rosz borda. (Petőfi Sándor) Jól tudjuk, mily rosz borda volt Már a legelső némber is. (Madách Imre)
2. Ehető húsú állatnak ezen a csontján levő hús, mint emberi táplálék, ill. kész étel, magával a csonttal együtt. Rántott borda.  Eszter néném a csirkének csak a nyakát, kaparóját [= lábát] meg a bordáját tálalta be nekünk. (Móricz Zsigmond)
3. (építészet) <A középkori, főleg a gótikus építészetben> a boltozat vonalán futó, abból kiemelkedő erősítő v. díszítő elem, mely a boltozat szerkezeti vázát alkotja.
4. (nyomdászat) <Bőrkötésű könyv hátán> bordázatra emlékeztető keskeny, hosszú kidudorodás, díszítésül és erősítésül.
5. (hajózás) A hajó vázát, oldalát alkotó, fából v. fémből készített merevítő szerkezet egyik íve. Ácsolják a hajó bordáit. Megsérültek a hajó bordái.  A vihar, mely bordáit összezúzta, féloldalra fektette a hajót. (Jókai Mór) A hajó … bordái fokozatosan süllyednek a vízbe. (Tömörkény István)
6. (szövőipar) <Szövőszéken v. szövőgépen> a vetülék tömörítéséhez haszn. fésűszerű szerkezet.
7. (konyhaművészet) Csigatészta készítésére haszn. eszköz.
8. (növénytan) <A növény levelén> többé-kevésbé egyenes irányban végighúzódó ér; <a száron v. a gyümölcsön> hosszirányban kiemelkedő csík.
9. (ritka) Általában egymás mellé illesztett lécekből álló szerkezetnek egy-egy eleme. A lécezet, a zsalu bordái.  [A levelet] becsúsztatta a zöldre festett zsalu bordái közt. (Mikszáth Kálmán)
Szólás(ok): (tréfás v. rosszalló) egy bordában szőtték őket: hasonló, egyforma természetűek, gondolkozásúak; ritk. egyforma külsejűek, termetűek; (régies) gonosz bordában szőtt ember: álnok, rossz e.
Szóösszetétel(ek): 1. bordacsont; bordafa; bordafaj; bordafájás; bordaív; bordaköteg; bordaláda; bordaporc; bordaszekrény; 2. álborda; oldalborda; repülőborda; sertésborda.
bordácska; bordátlan.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi