cégér

Full text search

cégér főnév -t, -ek, -e [ë, e]
1. Vmely mesterség, foglalkozás megjelölésére haszn. jelképes tárgy, régente címerszerű ábrázolat, kép v. tábla, főként vendégfogadónak, kocsmának, üzletnek rendsz. névadó jelvénye, rúdra akasztva, a műhely, bolt épületének falán v. ajtaja fölött. A borbélyműhely cégére a borbélytányér, a lakatosé egy nagy, díszes kulcs. A falusi kocsma fölött hosszú forgácscsomó függött cégérül. A Vörös Béka vendégfogadó a kapu fölé erősített cégérről kapta nevét.  Kivül-belül szomorú csárda ez A Kutyakaparó … Pózna végén abroncs a cégére. (Petőfi Sándor) A középkorból maradt az a szokás …, hogy a patikák cégérére kígyót fessenek. (Kosztolányi Dezső)
2. Általában vminek a rendeltetését jelző, mutató, arra figyelmeztető, feltűnően látható jel(vény). Régen az eladó kocsira, bútorra szalmacsutakot kötöttek cégérül. Póznára kötött söprű mint cégér jelölte a szemétlerakásra kijelölt helyet.
3. (átvitt értelemben, rosszalló) Ürügy, álcázás; külső, vonzó név, dísz; reklám. Vminek cégére alatt; cégért ® üt vminek; cégérül használ vmit; cégérül szolgál vmi.  Nem, hogy a világnak üssek vele cégért, De hogy a dallásban [= dalolásban] lelkem átifjodnék – … Oh, ha még egy olyat énekelni tudnék! (Arany János) A híres tudósok, írók … inkább csak cégér voltak, a tanítást mi végeztük. (Tolnai Lajos) Nem vagy egyéb, mint férjed árulója; s az istennő csak bűnöd cégére. (Péterfy Jenő)
4. (régies) Olyan személy, aki nyilvános botrányt okoz, kelt; aki botrányos, rossz hírbe keveredik. Cégérül teszi ki magát.  Ne legyek világ cégére, gazza, | hanem, minek érzem magamat, az. (Babits Mihály)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi