cipel

Full text search

cipel [e] tárgyas ige -t, -jen [ë], (tájszó) cepel [e-e]
1. <Erejéhez mérten súlyos tárgyat, terhet, magával tehetetlen személyt> erőlködve, nehezen visz, hoz, hord. Mit cipeled azt a gyereket? Hova cipelik azt a bútort?  A hosszu lábu drótostót Kopott gubáját cepeli. (Petőfi Sándor) Egy … Palota mellett Nagy butorkocsi vesztegelt, Késő költözködők cipeltek Puha öblös karszékeket. (Tóth Árpád) A nő háta mögött megpillantotta a hordárt, ki a barna vászonbőröndöt cipelte. (Kosztolányi Dezső)
2. Vkit, vmit erőszakkal magával hurcol vhová. A rablók túsznak magukkal cipelték.  A kínai bankárokat … egy olyan hajóra cipelték, ahol őrült matrózok … teljesítenek szolgálatot. (Gelléri Andor Endre) || a. (átvitt értelemben, bizalmas) Vkit olyan helyre visz magával, ahová az csak az unszolásnak engedve megy el. Barátját is magával cipelte a kirándulásra. || b. Kénytelenségből, kelletlenül magával visz vkit, vmit. Ugyan, még őt is cipeljem!  Tapasztalatom egy özön, miért cipeljem magammal a sírba? (Vas Gereben)
3. (átvitt értelemben, ritka) <Nehéz sorsot> akarata ellenére, kényszerből visel. A parasztság ezer évig cipelte a közterheket.
Igekötős igék: becipel; elcipel; felcipel; hazacipel; kicipel; lecipel; odacipel; visszacipel.
cipelés; cipelő; cipelt; cipeltet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi