csizma

Full text search

csizma főnév ..mát, ..mája
1. Főleg bőrből varrott lábbeli, amelynek nyílás nélküli feje s a lábszárat is fedő, hengeres, rendsz. keményebb szára van. Fejelés csizma; gangos csizma; rámás csizma; ráncos v. ráncos torkú csizma; sarkantyús csizma; vízhatlan csizma; hétmérföldes csizma; fényes, sáros csizma; a csizma füle, orra, szára, torka; csikorog a csizmája; csizmában jár; patkót, sarkantyút veret a csizmára: a cs. sarkára; felhúzza, lehúzza, lerántja a csizmát. Ez a csizma könnyen felmegy. Falun a parasztemberek többnyire csizmát viselnek. (szójárás, népies) szüretet, nagy csizmát.  Zöld erdő harmatát, Piros csizmám nyomát Hóval lepi be a tél. (ismeretlen szerző) Azt akartam, hogy az egész falu csudájára járjon az én új csizmámnak. (Móricz Zsigmond)
2. (átvitt értelemben) <Csak néhány állandósult kapcsolatban, durva erőszak, elnyomás jelképeként.> Porosz v. német csizma: a p. v. a n. imperializmus.
3. (átvitt értelemben, tréfás) Az olasz csizma: Olaszországnak csizmához hasonló alakja a térképen.
4. (elavult szó) <A diáknyelvben> eredetileg csizma alakú, nagy űrméretű, kb. 2 1/2–3 literes, magas sörös- v. boroskancsó.
Szólás(ok): (kissé durva v. tréfás) hogy jön (v. kerül) a csizma az asztalra?: <leintésként, méltatlankodó csodálkozás kifejezésére:> hát ennek mi köze van a dologhoz?; hogy tartozik, kerül ez ide?; micsoda ide nem illő badarság ez?; (népies) (tudja,) hol szorít a csizma: (t.,) mi a baj, (t.,) miben szorul segítségre; (népies) nem tölti v. nem önti csizmájára v. a csizma szárába a bort: szívesen megissza a bort; sáros csizmáját se törölné bele: megveti, semmire se tartja; (népies, gyak. tréfás) üresen hagyta a csizmát: elpatkolt, meghalt; ld. még kása.
Szóösszetétel(ek): 1. csizmafej; csizmafül; csizmakészítő; csizmaorr; csizmapatkolás; csizmasarok; csizmatágító; csizmatisztító; csizmatorok; 2. gumicsizma; hócsizma; spanyolcsizma.
csizmácska; csizmájú.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi