dühöng

Full text search

dühöng [dühöng] tárgyatlan ige -tem [e], -ött, -jön; -eni [e] v. -ni
1. <Személy féktelen haragjában v. elmezavara következtében fellépő rohamában> tombol, esetleg tör, zúz, kárt tesz magában v. másban. Az elmebeteg dühöngeni kezdett. Dühöng, mint egy őrült.
2. (gyak. túlzó) <Haragjában, dühében> dúl-fúl, emésztődik, ill. haragosan lármázik, veszekszik. Dühöng vkire vmiért, vmi miatt; dühöng a késés miatt; dühöng, mert nem sikerült a csel. Csak hadd dühöngjön, ti végezzétek a dolgotokat. Kár ezért dühöngeni.
3. (átvitt értelemben) <Szél, víz v. vmely káros természeti jelenség, harc> viharosan mozgásban van, féktelenül tombol, ill. nagy mértékben hat, működik. Dühöng az aszály, a kánikula, a szélvész.  És forrt, dühöngött a harc. (Vörösmarty Mihály) Sűrű sötét az éj, Dühöng a déli szél. (Arany János) Dülöng | a léckerítés leheletünktől, | mint ha vihar dühöng. (József Attila)
4. (átvitt értelemben) <Társadalmi jelenség, járványos betegség> pusztító, romboló erejét széles körben érvényesíti; szinte leküzdhetetlen erővel és körben működik, hat. Dühöng az éhség, az infláció, a járvány, a kolera; dühöng a spekuláció, a terror.  A sziget lakói között már november óta dühöngött a ragály. (Kuncz Aladár)
5. (többnyire tagadó formában v. tagadó főmondat után) (átvitt értelemben, gúnyos) A kívánatosnál nyilvánvalóan sokkal kisebb mértékben v. szinte alig van meg. Nem igen dühöng benne a szorgalom. Nem mondhatom, hogy dühöng köztük a családi béke, az egyetértés, a kartársi szeretet. Nagy szeretet dühöng köztük.
6. (átvitt értelemben, gyak. gúnyos) <Érzelem, hajlam> rendkívüli mértékben elhatalmasodva érvényesül, él, hat, működik. Dühöng benne a kártyaszenvedély; dühöng bennük a szerelem.
Igekötős igék: kidühöngi magát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi