elfog

Full text search

elfog tárgyas ige
1. <Keresett v. kergetett, üldözött embert, állatot> kézre kerít, megfog. A szökevényt elfogták.  El kell fogni Toldit! halál a fejére. (Arany János) Az igazi gyilkost … elfogták, egy nyomorult pincér személyében. (Babits Mihály) Elfognak és felkötnek, | áldott földdel elfödnek. (József Attila) || a. <Katonát v. sereget, csapattestet> hadművelet közben foglyul ejt. Előőrsön volt, amikor elfogták. Bekerítettek és elfogtak három hadosztályt.  S ím a futóknak közte meglátom a vezért, … S egy sürű erdő szélén – vitézül elfogom. (Garay János) || b. (átvitt értelemben, bizalmas) Vkit elfog: vkivel, akivel vmi dolga, célja van, sikerül összeakadnia v. az utcán véletlenül találkoznia. Barátját a Körúton fogta el.  Ezzel fogott el a Kerepesi úton: … Töltse nálunk a karácsony estét. (Mikszáth Kálmán)
2. (játék, sport) <Labdát> röptében feltartóztat és megfog, továbbad v. visszaüt. A kapus elfogta az ellenfél fejesét. Kitűnően teniszezett, mindig elfogta az ellenfél leütéseit. || a. (játék) <Kártyajátékban> ellenfelét kényszerhelyzetbe hozva, annak vmely fontos, rendsz. magas(abb) értékű lapját leüti (I. 4a). Elfogja a bubit, a dámát, a pagátot. Elfogta az ultimót.
3. (átvitt értelemben) <Vmely nem neki szánt küldeményt ennek kézbesítése előtt> megszerez, megkaparint. Elfogta az áruló levelet. || a. (átvitt értelemben) <Másnak szóló jeladást, rendsz. csalárdul v. ügyeskedéssel> birtokába kerít. Sikerült elfognia egy amatőr rádióüzenetét. || b. (átvitt értelemben) Vkinek a pillantását elfogja: a) észreveszi vkinek a pillantását, mely nem neki, hanem másnak szól, rendsz. jeladásként. Elfogta feleségének egy kacér pillantását. b) vkinek a tekintetét keresve sikerül magát észrevétetni, a figyelmet magára terelni. Sikerült a fiatal lány pillantását elfognia.
4. (átvitt értelemben) <Eső, vihar> utolér vkit. Elfogott a vihar. Útközben elfogta őket a zápor.
5. <A kilátást, látást v. továbbjutást akadályozó személy, dolog> úgy áll v. helyezkedik el, hogy nem lehet tőle látni vmit. Elfogja előle a kilátást. Az összetorlódott kocsik elfogják az utat. Úgy állt az ablak elé, hogy elfogta a világosságot.  Fekete felhők fogták el a láthatárt. (Jókai Mór) Olyan óriás ember, hogy egészen elfogta a napot. (Móricz Zsigmond)
6. (népies, régies) <Pénzösszeget> visszatart, vkitől, vmitől megvon, v. vkinek a járandóságából levon.  Volt százötven forintom egy rakáson. A szájamtól fogtam el. (Jókai Mór) Ha pénze van, miért fogja el a szegény cseléd bérét? (Csiky Gergely)
7. (átvitt értelemben) Vkit elfog vmi: vki hirtelen érezni kezd vmit, vmely kínos testi tünetet v. érzelmet, indulatot, s ez egyszerre eltölti, hatalmába keríti. Émelygés fogja el; félelem fogja el; elfogja a honvágy, az irigység, a méreg, az undor.  Nagy izgalom fogott el, amikor gyertyával először világítottunk be a pincébe. (Kuncz Aladár) Tűrhetetlen | vágy fogott el, hogy szaladjak, | kóboroljak. (Kosztolányi Dezső) Tehetetlenségemben kínos nyugtalanság, szinte szorongás fogott el. (Nagy Lajos)
elfogás; elfogdos; elfogható; elfogó; elfogott.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi