elfoglal

Full text search

elfoglal tárgyas ige
1. <Hadászati tárgyat, területet> fegyverrel, erőszakkal v. csellel az ellenségtől elvesz, hatalmába kerít. A csapatok újabb területeket foglaltak el. Elfoglalták az ellenség fővárosát.  Titkon [kell] elfoglalni minden őrhelyeket, Fegyver alá venni az őr vitézeket. (Arany János)
2. <Tárgy, dolog, személy vmely helyet, teret> saját terjedelmével, elhelyezkedésével v. vminek az elhelyezésével betölt, más vmi, vki elől elvesz. A mosógép alig foglal el helyet. Ez az asztal elfoglalja az egész szobát. Nem foglalok el sok helyet? A leíró részek sok helyet foglalnak el a műben. Bútoraival elfoglalja az egész lakást.  A völgy legközepét gömbölyű tengerszem foglalá el. (Jókai Mór) Összegombolyodott, mint a sün, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el. (Kosztolányi Dezső) Részeg társaság elfoglalja széltében az egész járdát. (Nagy Lajos) || a. (átvitt értelemben) Vmilyen helyet foglal el vmiben: vmilyen szerepet tölt be, vmilyen fontossága van, vmilyen hely illeti meg vmiben. Vörösmarty művei előkelő helyet foglalnak el a magyar irodalomban. A szerelem fontos helyet foglal el érzésvilágában. Kedvese emléke nagy helyet foglal el szívében.
3. <Személy meghatározott helyet> a maga céljára igénybe vesz, ill. ott elhelyezkedik. Elfoglalja a fülkét. A kíséret a terem két oldalán elfoglalta helyét. Az előadás megkezdésekor a közönség elfoglalta helyét. Azt a helyet foglalta el, melyet kijelöltek neki.  A fogadó tele vala emigránsokkal, s három szoba éppen akkor ürüle. Egy óra múlva elfoglalhatánk. (Kazinczy Ferenc) || a. (átvitt értelemben) Vki, vmi elfoglalja (méltó, megillető) helyét (vhol, vmiben): hozzájut ahhoz, hogy azt a szerepet játssza, azzal a fontossággal, megbecsüléssel bírjon, mely őt megilleti. A munkásság elfoglalta méltó helyét az állam vezetésében. Mikor foglalja el zenénk az őt megillető helyet a magyar oktatásban?  Visszamegyünk az elhagyott világba, … s elfoglaljuk azt a helyet, ami bennünket rangunk szerint megillet. (Jókai Mór) || b. Elfoglalja vkinek a helyét: szándékosan v. véletlenül arra a helyre áll, ül, fekszik, amely mást illet meg, másnak van fenntartva. Bocsánat, az én helyemet foglalta el. Az egyik munkatárs hiányzik, Károly elfoglalta a helyét.  A bőgője mellől feldűle Izráel, | Helyét alattomban Éris foglalá el. (Csokonai Vitéz Mihály) || c. (Had)állást foglal el: <sereg> ütközetre készen, terv szerint elhelyezkedik vhol. Napóleon csapatai a síkságon foglaltak el kedvező hadállást. || d. (átvitt értelemben) Vmilyen álláspontot foglal el: vmilyen álláspontra helyezkedik, vmilyen álláspontot magáénak vall. || e. (átvitt értelemben) Vmilyen pártállást foglal el: vmely (politikai) párthoz csatlakozik, áll; politikailag állást foglal.
4. <Állást, tisztséget, helyet> elfogad, s ténylegesen megkezdi a vele kapcs. tevékenységet. Elfoglalja állását, katedráját, hivatalát; elfoglalja az elnöki széket: a) az elnöki székbe ül; b) (átvitt értelemben) az elnöki tisztség gyakorlását megkezdi; elfoglalja a trónt: trónra lép, uralkodni kezd.  Uralkodás végett elfoglaltad a királyi széket. (Petőfi Sándor) Midőn hivatalát elfoglalta, egy nagy ebédet adott. (Mikszáth Kálmán)
5. <Vkinek idejét> vmi, vki betölti, igénybe veszi; bizonyos időre állandó tennivalót ad neki. Minden percemet elfoglalja a készülés. Egész vasárnapját elfoglalta a javítgatás.  [A katonai kiképzés] elfoglalta napja legtöbb óráját. (Jókai Mór) || a. Vkit elfoglal vmi, vki: vmi, vki elfoglalja vkinek az idejét; tennivalót ad vkinek, ill. más dolgoktól elvonja. Nagyon elfoglalja a gyerek.  Zavaros volt az előadása. Nagyon elfoglalta valami. (Ambrus Zoltán)
6. Vki elfoglalja magát vmivel: vmiben a maga számára tennivalót talál, vmivel foglalatoskodva eltölti az időt és ily módon elvonja magát más dolgoktól. A gyerek elfoglalja magát a játékkal. || a. Vmivel el van foglalva: vmit csinál, ami idejét és figyelmét igénybe veszi, leköti. A táj nézésével volt elfoglalva, s közben vihar kerekedett. Ne zavard, nagyon el van foglalva.  Nagy küzdés fog ránk várni … És olyan időben nem jó, ha valaki a szívével van elfoglalva. (Jókai Mór) [Mátyás király] egyszer a törökkel volt elfoglalva, máskor a furfangos Fridrikkel hadakozott. (Mikszáth Kálmán) Veres … gondolataival volt elfoglalva. (Móricz Zsigmond) || b. El van foglalva: dolga van, nem ér rá. Egész nap el van foglalva.
elfoglalás; elfoglalhatatlan; elfoglalható; elfoglaló.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi