elől

Full text search

elől [e] névutó (ragtalan v. személyragos szó után, azzal együtt értve)
1. A megelőző szóval jelölt személy arca, állat orra, szája v. tárgy eleje, elülső része előtti helyről (el). Elveszi a tálat a gyerek elől. Húzd el a taligát az ól elől! || a. <Állandósult szókapcsolatokban:> Vkinek a szája elől; (bizalmas, tréfás) vkinek az orra elől: közvetlenül előle. Szája elől viszik el az ételt. Elkapta a levelet az orrom elől.  Én nem adok a gyerökök szája elől. (Móricz Zsigmond)
2. <Állandósult szókapcsolatokban:> onnan, ahol szemtől szemben volt a szóban forgó személlyel. Vkinek a szeme elől: onnan, ahol vki látja; a közeléből; (költői, régies) vkinek a színe elől: vkinek a közeléből, környezetéből <aki társadalmilag, tekintélyben sokkal magasabban áll>. Pusztulj a szemem elől!  Eredj most a szemem elől, ne lássalak. (Mikszáth Kálmán) || a. (átvitt értelemben is) Szem elől téveszt vkit v. vmit: a) nem tudja tovább figyelemmel kísérni; b) akaratlanul figyelmen kívül hagyja.
3. A szóban forgó személy, állat v. tárgy előtt haladva, menve, ennek haladása irányában. Fut, menekül vki, vmi elől; hátrál vki elől.  S a pihenésre gondolni se késvén, | kúsztunk föl, ő elől és én nyomába. (Babits MihályDante-fordítás)
4. A szóban forgó személynek v. tárgynak a beszélő v. vmely nyíltabb térség felé forduló oldala előtti helyről el. Vedd el a fogas elől azt a széket!
5. <Elrejtést, elzárást v. elrejtőzést jelentő igével:> a szóban forgó személy, dolog hatóköréből el, rendsz. úgy, hogy az ne férhessen hozzá. Elbújt az apja elől. Az úttestet elzárták a forgalom elől.  Lelkének belseje kilenc lakattal van elcsukva a világ elől. (Mikszáth Kálmán)
6. Időben vkit megelőzve úgy, hogy azt bizonyos szempontból hátrányos helyzetbe juttatja. Megeszi a falatot a testvére elől. Elírja a témát vki elől.
7. Vmely fenyegető, kellemetlen dolognak v. következményének a bekövetkezését kerülve v. megelőzve. Az igazságszolgáltatás elől megszökik. Meghátrál a nehézség elől. A halál elől nincs menekvés.  Eskü elől szökik a lyány. (Arany János) || a. Kitér vki, vmi elől: a) a vele szembe jövő személy, állat v. tárgy haladásának irányától oldalt eltér, s ezzel annak szabad utat hagy. A kerékpáros kitért a szénásszekér elől.  Részeg ember elől én is kitérek. (Arany János) b) a szóban forgó kellemetlen cselekvést v. történést kerülve v. megelőzve tesz vmit. Kitér a felelet elől: nem felel egyenesen; kitér a harc, a találkozás elől.
Szóösszetétel(ek): 1. előlnézet; 2. ezelől.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi