éltető

Full text search

éltető [e] melléknév és főnév
I. melléknév -n v. -en [e]
1. Az élet fenntartásához szükséges, azt biztosító, fenntartó <anyag, dolog>. Éltető levegő, nap, szellem; éltető elem: (régies) a föld, a levegő, a tűz, a víz; (átvitt értelemben, irodalmi nyelvben) vki az éltető eleme vminek: az, aki vmely közösségnek, mozgalomnak v. vállalkozásnak létét, fennmaradását, eredményességét rátermettségével, erejével biztosítja; (átvitt értelemben, irodalmi nyelvben) vmi vminek az éltető eleme: olyan dolog, körülmény, amely vkit képessé tesz erejének, tehetségének teljes kifejtésére.  Áttért a politikára, ez volt az éltető eleme. (Mikszáth Kálmán) Csapó szerkesztő … a lap tulajdonképpeni lelke és éltető eleme volt. (Herczeg Ferenc)
2. (átvitt értelemben, irodalmi nyelvben) Az életnek, munkának értelmet, tartalmat adó <jelenség, gondolat>.  Nagy ég! tekintsd nehéz baját, Küldj néki éltető reményt! (Bacsányi János) Oh tekints ránk, fönséges szabadság! | Vess reánk egy éltető pillantást. (Petőfi Sándor) Lerázván, ami benne földi, Egy éltető eszmévé fínomúl. (Arany János)
3. (ritka) Olyan, aki, ami vkit, vmit éltet, éljenzéssel üdvözöl, megtisztel; éljenző. A jelöltet éltető tömeg végigvonult a főbb útvonalakon.  A vezérek egyhangúan kiálták: „éljen a chagán!” [törzsfő] … Az éltető hang oly szomorúan hangzott egy haldokló sátorában. (Jókai Mór)
II. főnév -t, -je [e] (ritka, irodalmi nyelvben) Az, aki, ami vkinek, vminek az életét fenntartja, életerejét, az élethez való kedvét növeli.  Légy híve rendületlenűl Hazádnak, oh magyar: Ez éltetőd, s ha elbukál, Hantjával ez takar. (Vörösmarty Mihály) A bivalynak éltetője a posvány. (Jókai Mór)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi