ér [2]

Full text search

ér [2] főnév eret [e-e] v. ért, erek [e-e], ere [e-e]
1. Egy szakasza v. ága annak a csőrendszernek, melyben az emberi v. állati test vére kering; véredény. ® Kapilláris ér. Megpattan, megreped egy ér; vkinek, vminek ere ® fagy; vkinek az erei: vkinek az érrendszere; vkinek a ® vére folyik (csörgedezik) az ereiben; savó, tej, víz folyik az ereiben: pipogya, gyáva, a bárgyúságig türelmes; heves érzésre képtelen; ® megfagy a vér az ereiben; ® átvágja az eret; eret vág vkin: a) gyógyítás végett megnyitja az erét; b) (átvitt értelemben) pénzt csal ki vkitől; vkit megfej (2), megvág (4), megsarcol.  Halld édesanyám, melegen süt a nap, Forr szinte a vér az erekben. (Kisfaludy Károly) Ifjú vér, öreg bor fickándott erökben. (Arany János) Figyelem …, mikor aludt, hogy áramlik a vér ifjú kék ereiben. (Karinthy Frigyes) || a. Szűk. ért. olyan ér, amely kívülről is látható, tapintható. Kidagadnak az erek a homlokán, a nyakán; erei lüktetnek; felvágja az ereit.  Megtapogatja erét Matyi és veszedelmes hevűlést Érez megromlott vérében. (Fazekas Mihály) Az ágy alól látta ezüst papucsba bújtatott, meztelen lábát, a bokán az öregség kék erével. (Hunyady Sándor)
2. (átvitt értelemben, irodalomtudomány, régies) Költői ér: k. tehetség; véna.  Ily változásokban dús külsővel csak oly rendkívüli elme állhat meg … mint Shakespeareé s e példa, ha gazdag költői ér nem járul hozzá, könnyen félrevezet. (Vörösmarty Mihály)
3. (növénytan) A növény levelén rajzolatként látható, annak fonákján rendsz. kiemelkedő növényi rész, amely mint az edénynyalábok elágazása a növény anyagcseréjét bonyolítja le. || a. Némely növényi termés, pl. a paprika belső felén levő bordaszerű kidudorodás. Az erős paprika ereit ki szokták vágni.  Szerette a hosszú, vékony ecetes paprikákat, melyeket méregerős erükkel együtt evett meg. (Kosztolányi Dezső)
4. (földrajz, irodalmi nyelvben) Egyetlen kisebb forrásból táplálkozó, a csermelynél is kisebb és keskenyebb folyóvíz.  Az ér … Halk nesszel lejt alá a völgybe. (Tompa Mihály) Száz ér buggyant Dunát a dús | alpesi réten. (Szabó Lőrinc) || a. (ritka, irodalmi nyelvben) Ennek vize.  Csengve húll az ér a tóba. (Vörösmarty Mihály) || b. (népies) <Az Alföldön> olyan viszonylag széles medrű, lassú mozgású időszaki patak, amelyet vmely folyó árvize v. a talajvíz táplál.  Mint a hímszarvas, kit vadász sérte nyillal, … Ugy bolyonga Miklós … Bujdosik az ,éren’, bujdosik a ,nádon’. (Arany János) Itthon maradtak, körülbástyázottan vadvizek, zsombékos erek, náderdők gyűrűjétől. (Kaffka Margit) || c. Föld alatti vékony vízfolyás. A kút ere. || d. Vékony érben: vékony sugárban. A hordóból már csak vékony érben csörgedezett a bor.
5. (bányászat) Kőzetek hasadékait, repedéseit rétegesen kitöltő ásványi anyag, kül. érc. Vmely eret feltár; az érből ércet fejt ki. Gazdag érre bukkantak.  Bányász a költő: hányszor kergeti Mély föld alatt vakon a vak eret. (Arany János) Ugyanazon tárna, mely az apát gazdaggá tette, a fiát koldussá teszi, mikor elvész az ér. (Jókai Mór) || a. <Ásványból v. fából való, simára csiszolt lap v. tömb felületén> az alapanyag színétől elütő színű vékony csík v. vonal. A márványon, a furnéron futó erek.
6. (villamosság) A kábelt alkotó drótszálak közül egy.
Szólás(ok): ld. illa, káposztalé.
Szóösszetétel(ek): 1. ércsíptető; érdaganat; érdugó; érdús; érfal; érfogó; érgörcs; érgyulladás; érkötő; érmetszés; érpattanás; érrepedés; érszorító; értágító; 2. aranyér; gyűjtőér; hajszálér; koszorúér; nyirokér; ütőér; vérér; verőér; visszér; vivőér; vízér.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi