falu

Full text search

falu főnév -t v. (régies, választékos) falvat; -k v. falvak, -ja v. (régies, választékos) falva
1. A városnál általában kisebb, zárt település (ill. ez mint község, közigazgatási egység), amelynek lakói jobbára mezőgazdasággal foglalkoznak. ® Csoportos falu; eldugott, isten háta mögötti, kis falu; vkinek a ® fatornyos faluja; ® olimpiai falu; poros, sáros falu; telepes falu; (1945 után) termelőszövetkezeti falu: olyan f., amelynek lakossága (csaknem) teljes egészében a szövetkezeti gazdálkodás útjára tért; a falu alsó ¬ része; a falu felső ¬ része; a falu alsó ¬, ® felső vége; a falu farka ¬; a falu földjei, (fő)utcája, kútja, határa, legelője, művelődési háza, népe, tornya v. (tréfás) nyele; a falu földműves- v. termelőszövetkezete. Idelátszik a falu. E város a múlt század végén még falu volt. Bevezetik a faluba a villanyt. Hazamegy a faluba. faluról falura jár.  Ezer felé bús harcmező a hon | … Itt egy falu, amott egy város ég. (Petőfi Sándor) Ebéd után a közeli falvakból is ömlöttek a vendégek. (Mikszáth Kálmán) Röszkének híjták a falut …, pedig az ősi neve Reszke. Talán azért, mert itt mindig reszketett az emberi nép az éhségtől. (Móricz Zsigmond) || a. Ennek területe, ill. határa (6). Itt már más falu kezdődik. A szomszéd falut elöntötte az árvíz.  Az innenső részen a tatár falvak lapultak meg, a kéklő domb alatt. (Mikszáth Kálmán) || b. Ilyen település általában a várossal szemben, a maga jellegzetes, csendes(ebb), nyugodt(abb) életformájával, gyak. kezdetleges(ebb), gazdasági, művelődési stb. viszonyaival; vidék (3). Kigyullad a fény a falvakban; valahol falun; falun él; falun nőtt fel; valahova falura; falura megy nyaralni, pihenni; valahonnan faluról, más faluból. Látszik rajta, hogy faluról jött. Az osztályharc (állása és kérdései) falun; a falu művelődési viszonyai. Egyre inkább eltűnik a falu és a város közti különbség.
2. (gyak. birtokos viszonyban) A faluban lakók összessége, a falu lakossága mint (vmely szempontból tekintett) közösség. A ® fél falu; a falu bírája, jegyzője, párttitkára, tanácselnöke; a falu borbélya, kanásza, kovácsa; a falu becsülete, híre; a falu apraja-nagyja; (népies) a falu árvája; a falu bikája ¬; a falu bolondja; a falu címere ¬; a falu eleje, esze, feje; a falu pennája ¬; a falu rossza ¬; a falu szája ¬; a falu szépe; ® tele van a falu vmivel; (népies, tréfás) odavagyunk falustul: végünk van.  Szigorú szeme meg se rebben, Falu még nem várt kegyesebben Városi bujdosóra. (Ady Endre) Az egész falu fel volt zúdulva ezen az istentelenségen. (Móricz Zsigmond) || a. <A városi népességgel szemben> vmely ország lakosságának falun élő része. A falu áruellátása, egészségügye, művelődési, szórakozási lehetőségei.  És az országban a törékeny falvak | … az eleven jog fájáról lehulltak. (József Attila)
Szólás(ok): (bizalmas) micsoda falu Bécs!: <nagyzoló lekicsinylés, ellentmondás kifejezésére:> ugyan, ne beszélj már!
Szóösszetétel(ek): 1. falubíró; falucsúfja; falufejlesztés; falufelelős; falugazda; falugyűlés; faluhadnagy; faluháza; faluhíradó; falulátogatás; falunagy; faluszámra; faluszél; faluszéli; faluszínház; faluszovjet; falutanács; falutorony; faluvégi; 2. halászfalu; jobbágyfalu; kolhozfalu; szülőfalu; tanyafalu.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi