hét [2]

Full text search

hét [2] főnév hetet [e-e], hete [e-e]
1. Hétfővel kezdődőleg egymásra következő hat munkanapból és egy pihenőnapból álló naptári időtartam. ® Húsvét hete; ezen a héten; a jövő, a múlt héten; a hét elején, folyamán, végén. Múltak a hetek, a hónapok.
2. Egymásra következő hét napból álló időtartam. Egy hét óta; egy v. két v. több hete: a) hét v. tizennégy v. többször hét nappal ezelőtt; b) hét v. tizennégy v. többször hét nap óta; ® ma egy hete; egy héten belül: még mielőtt hét nap elmúlnék. A konferenciát egy héttel elhalasztották.  Egy álló hétig minden hajnalban megszólalt a kakukk. (Móra Ferenc) Már az első héten volt alkalmam látni delejes halálban elpusztult ember hulláját. (Karinthy Frigyes) Már egy hete csak a mamára | gondolok mindig, meg-megállva. (József Attila)
3. Hat egymás után következő munkanapot magába foglaló, rendsz. hétfőtől szombatig számított időtartam. Ezen a héten 150%-ot ért el.  A hét letelt, a szombatest itt, Kinyugszom [= kipihenem] végre fáradalmit. (Madách Imre) || a. Vmely sajátos célnak szentelt hét egymás után következő nap v. hat egymás után következő munkanap. Barátsági, takarékossági hét; fémgyűjtő hetek; a magyar könyv hete.
Szólás(ok): (népies, régies) hány hét a világ?: hogy vagy? mi újság?
Szóösszetétel(ek): 1. hétszámra; 2. kultúrhét; mézeshetek; munkahét; nagyhét.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi