hetedik

Full text search

hetedik [e-e] számnév, sorszámnév
I. (melléknévi)
1. <Időben> a hatodik után következő (legközelebbi) <személy, dolog>. Hetedik gyermeke; a hónap hetedik napja; hetedik napja (hete, hónapja stb.): hat napja (hete, hónapja stb.) már elmúlt, de még nincs hét napja (hete, hónapja stb.). (Mi a fizetés?) ® Hat nap, a hetedik ráadás. || a. (történettudomány) <Azonos nevű uralkodók v. pápák közül, ill. genealógiai munkákban, egyes családok történetével kapcs. a szépirodalomban is:> a szóban forgó néven a hatodik után következő (legközelebbi) (írva rendsz. VII.) Hetedik Lajos; hetedik Gergely. || b. <Az időbeli egymásután alapján megállapított rendben> a hatodik után következő (legközelebbi). A napirend hetedik pontja.
2. <Térben> a hatodik után következő (legközelebbi). A sorban a hetedik gyerek; hetedik pad, sor, szék; innen a hetedik távíróoszlop. || a. (túlzó) Távoli, messze (levő). Azóta már a hetedik faluban, határban jár az.  Úgy elordította magát, hogy még a hetedik teremben is cigányútra szaladt a pincérek torkán a lopott pezsgő. (Móra Ferenc) || b. A hetedik mennyország, (ritka) ég: a) <babiloniai és mohamedán felfogás szerint, amely a mennyországot hét egymás fölé boltozott égnek képzelte>, a legfőbb istenség székhelye.  A Kaába kövének a csókja megvált a pokol tüzeitől s egyenesen bebocsát … a hetedik égbe. (Jókai Mór) b) (átvitt értelemben) a legnagyobb boldogság; üdvösség.  [A zenész] saját hegedűjének hangján a hetedik mennyországban jár most. (Vas Gereben)
3. <Rangban, értékben, fontosságban> a hatodik után következő (legközelebbi) <személy, dolog>. Hetedik helyezés.
4. <Vmely egyéb szempontból megállapított rendben> a hatodik után következő (legközelebbi). Az ábécé hetedik betűje; a törvény hetedik cikkelye; a szerződés hetedik pontja. || a. <Vmely fokozatos rendszert alkotó tagok közül> alulról fölfelé haladva a hatodik után következő (legközelebbi). Valamely iskola hetedik osztálya; a skála hetedik hangja. || b. A jelzett szó fogalmával kapcsolatban levő iskola hetedik osztályába járó <tanuló>. Hetedik általános iskolás. || c. (mennyiségtan) (Vmely számnak, algebrai kifejezésnek) hetedik hatvány(a): az a szorzat, amelynek mind a hét tényezője a szóban forgó szám, ill. algebrai kifejezés. 2-nek a hetedik hatványa (annyi mint) 128.
5. Az ismert, hat tagból álló csoporthoz járulékosan hozzáadott. A hetedik nagyhatalom: a sajtó.  A hetedik nagyhatalom veszélyeztetve érezte szuverén … jogát. (Herczeg Ferenc) A hetedik nagyhatalom önérzetével vésztörvényszéket ült elevenek és holtak fölött. (Kosztolányi Dezső)
6. <Megkülönböztetésül> a hetes (VII. v. 7.) számmal jelölt. Hetedik kerület.
7. Minden hetedik: <a sorozatot alkotó tagok közül> mindegyik, amelyik a megelőzőleg számba vett(ek) után hatnak a kihagyásával következik. Minden hetedik napon.
II. (főnévi) -et, -e [e-e]
1. <Időrendben v. sorrendben> a hatodik után közvetlenül következő személy. Ő már a hetedik, aki keresett ma.
2. <Rangban, tekintélyben, jelentőségben, érdemben, helyezésben> a hatodik után közvetlenül következő személy. Műkorcsolyázásban hetedik lett.
3. (személyraggal) Hetedike: a szóban forgó, a folyó v. a következő hónap hetedik napja. November hetedike; hetedikén történt; meglesz hetedikére; hetedike óta esik.
4. (iskolai) A szóban forgó v. a beszédhelyzetben meghatározott iskolafaj hetedik osztálya. A gyermek a hetedikben már szorgalmasan tanult.
5. (ritka, mennyiségtan) A hetediken v. a hetedikén*: a hetedik hatványon. 2 a hetediken.
Kerülendő szó vagy kifejezés.
hetediki.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi