hibás

Full text search

hibás melléknév -an, -abb
1. (rendsz. állítmányként) Olyan <személy>, aki tevékenysége, hivatása közben hibá(ka)t követ(ett) el, ill. vmiért hibáztatható. Nem a sofőr, hanem az áldozat volt a hibás. Ki a hibás? A szerencsétlenségért te vagy a hibás.  Hát hibás-e ő azért, hogy atyja bűnt követett el …? (Kemény Zsigmond) Ne búsulj: nem te vagy hibás, hanem A rászedőid. (Arany JánosArisztophanész-fordítás)
2. Olyan <cselekvés>, amelyben vmi hiba (1, 2) van, s ezért nem megfelelő, hanem helytelen, elhibázott. Hibás intézkedés, lépés; hibás érvelés, következtetés, mérés, okoskodás, számítás; hibásan: rosszul, nem megfelelően. || a. Olyan <teljesítmény, ill. eredmény>, amelyben (sok) hiba (2a) van; helytelen. Hibás dolgozat, határozat, írás, kiejtés, szerkezet, válasz; hibásan beszél, ír.  Úgy forgattam soká kezemben | … leveled, mint aki nézi, | nem hibás-e a címzés. (Babits Mihály)
3. (népies) Olyan <testrész, szerv>, amelyben v. amelynek a működésében vmi hiba (3) van; sérült, nem egészséges, nem szabályos. Hibás láb, növés, szem; hibásan nőtt köröm.  Tudod, egy kicsit hibás a fülem, nem jól hallottam, hogy ki az. (Mikszáth Kálmán) Az élete párjára sandított az egyik hibás szemével. (Kosztolányi Dezső) || a. (népies) Olyan <személy>, akiben vmi testi fogyatékosság van. Hibás ember, fiú, gyerek. || b. (népies, szépítő, eufemisztikus kifejezésként) Tökéletlen, ütődött, hibbant <személy>. Ne bántsátok ezt a szegény hibás asszonyt!
4. Olyan <dolog, tárgy>, amelynek szerkezetében, minőségében, használhatóságában vmi hiba (4) van. Hibás áru, gyümölcs, példány, traktor.
hibásodik; hibásság.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi