hit

Full text search

hit főnév -et, -e [ë, e] (többes számban ritka)
1. Meggyőződés olyasmiről, amit tapasztalati úton v. tudományosan nem tudunk igazolni, és mégis igaznak, bizonyosnak tartunk. Szilárd hit; a nyilatkozat őszinteségébe vetett hit; megrendül, meginog a hite vmiben; igaz hitem szerint; legjobb hite szerint. Ez az élmény megerősítette hitében.  Ha férfi vagy, légy férfi, Legyen elved, hited. (Petőfi Sándor) A tragédia abból származik, ha az ember abszolút hittel veti bele magát valamibe. (Móricz Zsigmond) || a. Bizalom vkinek jellemében, képességeiben. Hitét ® helyezi vkibe. Megingott, megrendült a belé vetett hitem. || b. Rendsz. tévesnek bizonyuló vélekedés vmely személy v. tényállás felől; hiedelem. Az a hit felőle, hogy …: azt hiszik, azt tartják róla; abban a hitben van, hogy …: tévesen azt hiszi; abban a hitben ® ringatózik, hogy …; megerősít vkit hitében; vkinek a hitét ® táplálja; azt a hitet táplálja magában, hogy …  Szegény atyánk! … Mert ő becsűletes lelkű, igaz: Azt gondolá, hogy minden ember az. | És e hitének áldozatja lett. (Petőfi Sándor) Én abban a hitben voltam, hogy ön szakember. (Mikszáth Kálmán)
2. Meggyőződés arról, hogy vmely esemény v. állapot feltétlenül bekövetkezik. A győzelembe vetett hit; hit a világforradalomban, a munkásosztály jövőjében, az emberiség haladásában.  Vagy bolondok vagyunk s elveszünk egy szálig, Vagy ez a mi hitünk valóságra válik. (Ady Endre)
3. (vallásügy) Meggyőződés vmely isteni hatalom létezéséről és a rá vonatkozó vallási tételek igaz voltáról. Buzgó, élő, sziklaszilárd hit; Istenben való hit; a feltámadásban való hit; hit a túlvilági életben; hitében megingat vkit; ® megvallja hitét; hitétől eltántorít vkit.  Virágot terme még a szellem is: A költészet s hit ábrándképeit. (Madách Imre) || a. Meggyőződés vmely, a mitikus képzelet szülte lény v. jelenség létéről, valóságáról. Hit vmiben v. vmiben való hit; boszorkányokban való hit; hit a szellemekben.
4. (vallásügy, választékos) Vmely vallásfelekezettől vallott és hirdetett vallási tételek rendszere; vallás. ® Igaz hit; keresztény, mohamedán hit; a hit ágazatai ¬; vmely hiten van; egy hiten van vkivel: a) ugyanazt a vallást követi; b) hasonló nézet(ek)et vall; ® áttér vmely hitre; ® kitér vmely hitre; vmely hitre ® tér; vmely hitre ® térít vkit; ® felvesz vmely hitet; felveszi a keresztény hitet.  Előbb való a hit parancsolatja. (Katona József) Az én áldott feleségem egy hiten van velük. (Móricz Zsigmond) || a. (vallásügy, választékos) Ez a rendszer mint az egyéntől elfogadott és követett vallás. Kitér a hitéből: a) régi vallását elhagyja, s esetleg más felekezet tagja lesz; b) (ritka) szakít elveivel, meggyőződésével; (tréfás) (ha meghallja,) kitér a hitéből: ha m., nagyon megbotránkozik.  Szerelme hevében s annyi szép remények közt, feledé hitéről kérdezősködni. (Eötvös József)
5. (választékos) Esküvés, eskü. Hit alatt vall: esküvel erősíti vallomását; hitét megszegi; hitét megtartja; hitet tesz vmire; nem játszik a hitével; hittel kötelezi magát; vallomását hittel erősíti.  Tégy hit alatt erős igéretet. (Arany János) Bizonyos vagyok benne … le merném tenni a hitet. (Mikszáth Kálmán) || a. (tájszó, régies) Házasulandók egyházi eskütétele; esküvő.  Hitre az új párt kis templomba vezették. (Arany János) Csak úgy hit nélkül voltak házasok. (Gárdonyi Géza) || b. Hitet tesz vmi mellett: a) esküvel erősíti, hogy igaz; b) ünnepélyesen kijelenti, hogy hisz benne; c) (választékos) állásfoglalásával, magatartásával, tetteivel megmutatja, hogy meggyőződéssel csatlakozik hozzá. Hitet tesz a demokrácia, a szocializmus mellett.
6. (régies) Becsület, ill. becsületszó vmely ígéret megtartására v. vmely állítás erősítésére. Hitére fogad vmit; hitemre (mondom); hitét leköti.  Fejedelmi hitemre! – és a hit nem szellő – Meglakol a vakmerő. (Arany János) || a. (katonaság, régies) A legyőzötteknek szabad elvonulást, bántatlanságot biztosító írásbeli v. szóbeli ígéret. Hitre megadta magát az ellenségnek. || b. (elavult) Ünnepélyes ígérettel vállalt feladat, kötelezettség.  Az ország alkotmányos szabadsága nem oly sajátunk, melyről szabadon rendelkezhetnénk; hitünkre bízta a nemzet annak hű megőrzését. (Deák Ferenc) Kulcsait a várnagy hite alá bízza. (Arany János) || c. (tájszó) Szavahihetőség; hitel. Nagy hite van: sokat nyom a szava. Nincs hite: a) nem hisznek neki, mert hazug; b) nincs hitele (3).
Szóösszetétel(ek): 1. hitalapítás; hitbölcsesség; hitbuzgalom; hitelemzés; hiterős; hitfelvétel; hitfogalom; hitforma; hithagyás; hithirdető; hithűség; hitkülönbség; hitletétel; hitnézet; hitrendszer; hitrokon; hitszabadság; hitszabály; hitszakadár; hitterjesztő; hitüldözés; hitváltoztatás; hitvédő; hitvitázó; 2. csodahit; egyistenhit; istenhit; közhit; néphit; tévhit; vakhit.
hitű.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi