hömpölyög

Full text search

hömpölyög tárgyatlan ige -tem [e], ..lygött, -jön (rendsz. csak 3. személyben)
1. <Víztömeg> széles hullámokat vetve, lassan, de sodró erővel nyomul előre. Félelmetesen hömpölyög az ár. A nagy folyam méltóságteljesen hömpölygött.  Míg hömpölyög körül a tenger árja, Az ő szigete enyhes csodatáj. (Tóth Árpád) || a. Hömpölyögnek a hullámok: szabályos időközökben emelkedve és süllyedve követik egymást.  A tenger aznap mozgékony volt, s délben már másfél méteres hullámok hömpölyögtek. (Gárdonyi Géza) || b. (átvitt értelemben) Áradásként tovább terjed.  A bűntengert szabadítom föl, … Hogy végtől végig hömpölyögjön. (Ady Endre)
2. (átvitt értelemben) <Emberek, járművek tömege> hullámzó mozgással lassan, ellenállhatatlanul tódul előre. Nagy sokaság hömpölygött az utcán.  Byron [mondja] a tengerről …, hogy rajta százezer hajóhad nyomot nem hagyva hömpölyg. (Kossuth Lajos) A népség ezrivel tolong, Hömpölyög, mint a kiáradott folyó. (Petőfi Sándor) || a. (átvitt értelemben, költői) <Kígyó> lassú, kígyózó mozgással halad.  Az óriás boa Nagy martalékkal hömpölyög tova. (Arany János)
3. (költői) <Hang> meg-megerősödve és el-elhalkulva áramlik, terjed tova.  És hömpölyög … a hahota. (Ady Endre) Sírás … hömpölyög fönn a levegőben. (József Attila)
Igekötős igék: áthömpölyög; elhömpölyög; kihömpölyög.
hömpölygés; hömpölygő.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi