hull

Full text search

hull tárgyatlan ige -t, v. -ott; -jon; -ani hullik (..ljék*)
Kerülendő szó vagy kifejezés.
1. <Vmiből sok egyforma, azonos v. hasonló darab> egymás után, folyamatosan, sűrűn, nagy tömegben esik. Hull vhonnan v. vhová; hull a falevél, a gyümölcs, a hó, a zúzmara; termékeny ® talajra hull. Szóláshasonlat(ok): hull, mint a ® manna az égből.  Hull a szilva a fáról. (népköltés) A fák lombja csendesen hull. (Tompa Mihály) Ahol a piacra hullt a golyó, oda árkot ástak és földhányást emeltek. (Gárdonyi Géza) Az éjszaka apró, sűrű hó hullott. (Krúdy Gyula) || a. Csillag hull: meteor útja látható az égen.  Mennyi csillag hull ma! (Arany János) Hulló csillag, hullj, hullj, rogyásig. (Ady Endre)
2. (választékos) <Folyékony anyag> aránylag bőven, a szokottnál nagyobb mennyiségben, sűrű cseppekben folyik vagy esik alá. Hull a könnye; hull a vére. Szóláshasonlat(ok): hull a könnye, mint a ® záporeső.  Látják hullani könnyemet A csendes patakok. (Berzsenyi Dániel) Hullottak könnyeim zápornak módjára. (Petőfi Sándor) A vérem hull, hull, egyre hull. (Ady Endre) || a. (átvitt értelemben, választékos) (Csőstül) hull a szidalom, a szitok, az átok v. (gúnyos) az áldás vkire, vkinek a fejére: sok á., sz. éri.  Hull, hull a szitok, a röhej, … Szaladnak a bélyegesek S egy nagy csillag van a homlokukon. (Ady Endre)
3. Hull a haja, szőre, tolla: hosszabb időn át, rövid időközökben újra meg újra veszti a haját, szőrét, tollát; kopaszodik, vedlik.  Hullott a haja. Egyre több gubanc maradt a vasfésűben. (Kosztolányi Dezső)
4. (választékos) <Rendsz. állandósult szókapcsolatokban:> esik (I. 4, (III) 1). Darabokra hull: szétesik; ® porba hull; térdre hull: hirtelen letérdel; szemébe, vállára hull a haja; (érett gyümölcsként) az ® ölébe hull. Leesett a pohár, darabokra hullott.  S térdre hulltam ott | A zúgó Élet partján voltunk. (Ady Endre) || a. (választékos, költői) <Fény> rávetődik vkire, vmire.  Paplanomra sárgán | hull égi villany, nappali verőfény. (Kosztolányi Dezső)
5. <Állat, ritkábban ember> tömegesen pusztul; elhull. Rakásra hull a sertés. Száj- és körömfájásban hull a marha. Hull a baromfi. Hullanak ősszel a legyek. Szóláshasonlat(ok): Hull, mint ősszel a ® légy.  Mint hulla a hulla! veszett a pogány. (Arany János) Erősen hullanak a bárányok. (Tolnai Lajos)
Szólás(ok): ld. férges.
Igekötős igék: aláhull; áthull; behull; belehull; elhull; kihull; lehull; ráhull; széthull; visszahull.
hullás; hulló.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi