irányít

Full text search

irányít tárgyas ige -ott, -son; -ani
1. Irányít vkit, vmit: odahat, hogy vki, vmi bizonyos meghatározott irányban haladjon. ® Útját irányítja vhova. Távolból irányítja a repülőgépet. A repülőgépet a város fölé irányítja. Lépteit a szomszédos épület felé irányítja.
2. Vmerre irányít vmit: vmely meghatározott irányba fordítja. Vö.: ráirányít. Rám, rád, ránk, rátok, rájuk irányít vmit. Felém irányította távcsövét. Figyelmét az újonnan felbukkanó jelenségre irányítja. Tekintetét társára irányította. Az ágyú csövét a város felé irányították. A fényszórót a célpontra irányítja.  Noszty a figyelmét erre irányítva, mindenütt követte a szélesedő ezüst pántlikát a szemeivel. (Mikszáth Kálmán)
3. (átvitt értelemben) Irányít vmit: irányt mutatva vezeti. Az ünnepség előkészületeit irányítja. A hadműveleteket a vezérkar irányítja.  Irányítja a háztartást, utasításokat ad Julisnak, nógatja, űzi, korholja. (Nagy Lajos)
4. A célpont megnevezésével vhová küld. A csapatokat a frontra irányították. A csomagot, a küldeményt Budapestre irányítja. Az érdeklődőket hozzám irányította.
Igekötős igék: átirányít; beirányít; elirányít; előreirányít; felirányít; hazairányít; ideirányít; körülirányít; leirányít; odairányít; ráirányít; továbbirányít; utánairányít; visszairányít.
irányítatlan; irányítható; irányíttat.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi