kiszáll

Full text search

kiszáll tárgyatlan ige
1. <Madár, rovar> vhonnan kifelé száll, s így eddigi tartózkodási helyét elhagyja. Kiszáll vmin: vmely nyíláson keresztül belülről kívülre száll. A fecske kiszállt a fészekből. A méhek kiszállnak a kaptárból. A kanári kiszállt az ablakon.  Gondolj a madarakra, | kik hívek a fához, mely fészküket adja, | s mégis … kiszállnak a légi magasba! (Babits Mihály) || a. <Levegőben lebegő tárgy v. anyag> kívül levő helyre jut. Kiszáll a füst az ablakon. A labda kiszállt a pályáról. || b. (átvitt értelemben, vallásügy, költői) <Lélek> vkiből, vmiből eltávozik, s így teste élettelen lesz; meghal.  Még jön idő, melyben poharat fogok ütni [= koccintani] vidáman, … Addig zárva vagyok, test, melynek lelke kiszállott. (Vörösmarty Mihály) Minden, mi él …, Idővel meghal, szelleme kiszáll. (Madách Imre)
2. <Ember> ki- v. lejön, lemegy vhonnan, ahol addig tartózkodott. Kiszáll az ágyból, a fürdőkádból.  Lovokról az urak mindjárt leugrálnak, Avagy szánjaikról módosan kiszállnak. (Csokonai Vitéz Mihály) Székéből áldozni kiszállott. Oda, hol fehér mén és fekete állott, Fekete Ármánynak … (Arany János) || a. <Vmely közlekedési eszközből> kilép, s azt elhagyva nem utazik tovább. Kiszáll az autóból, a csónakból, a gépből, a hajóból, a kocsiból, a villamosból, a vonatból. A következő állomáson kiszállok. Végállomás, tessék kiszállni!  Megköté csolnakát a budai részen, Kiszállott belőle s nagy sebesen méne [= ment]. (Arany János) Telegrafáltam, hogy tartóztassák le, de útközben kiszállt valahol. (Gárdonyi Géza) Rómából jöttem meg éjjel | Bolognába és kiszálltam. (Kosztolányi Dezső)
3. <Vmiből, vmely mélyebb helyről> a felszínre, a föld szintjére lép. Kiszáll az árokból. Szénporosan szállnak ki a bányászok az aknából.
4. (hivatalos) Vmely ügy kivizsgálására a helyszínre megy, v. (fő)városból, székhelyről vidékre utazik vmit elintézni. Bizottság szállt ki az ügy kiderítésére. Az orvos kiszállt a faluba a beteget megvizsgálni. Kiszálltak nyelvészeti anyagot gyűjteni.  Egész fogságunk alatt először fordult elő, hogy orvosi bizottság szálljon ki nálunk. (Kuncz Aladár) Egy szomszéd diák | … agyonlőtte magát, | s rendőrség szállt ki. (Szabó Lőrinc) || a. (régies, irodalmi nyelvben) Kiszáll vhova: kockázatot vállalva állandó lakóhelyéről kimegy vmely számára többé-kevésbé ismeretlen területre.  Józan vala, és dőrén tengerre … ki nem szállt. (Arany JánosArisztophanész-fordítás)
5. (átvitt értelemben, bizalmas) Kiszáll vmiből: vmely közös vállalkozásból v. játékból kilép, nem vesz többé részt benne. A második játszma után kiszállt a játékból. Ilyen körülmények között nem vállalom a további kockázatot, kiszállok az üzletből.
6. (átvitt értelemben, régies) Kiszáll a síkra: bátran vállalja a nyilvános szellemi harcot vmiért v. vmi ellen; síkra száll.  Most már lehetetlen, ki nem szállnom a síkra, miután … Szász Károly mindenképp lándzsát akar törni velem. (Gyulai Pál)
7. (átvitt értelemben, régies, választékos) <Hír, gondolat v. más elvont dolog vhonnan kiindulva több v. sok helyre> eljut, ismertté válik.  Minden terv innen száll ki a közönség nemesítésére. (Tolnai Lajos)
kiszálló; kiszállt v. kiszállott.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi