kiszámít

Full text search

kiszámít tárgyas ige
1. Kiszámít vmit: számolási művelettel vminek számokban kifejezett mennyiségét, nagyságát meghatározza. Három adatból kiszámítja a háromszög területét. Kiszámítja az új ruha költségeit. Gyorsan kiszámította, hogy kire hány forint jut a közös keresményből.  Többnyire idősebb emberek, asszonyságok foglaltak helyet az omnibuszban, akik … kiszámították, hogy az omnibusszal tehetik meg legolcsóbban az útjukat. (Krúdy Gyula) Pontosan kiszámította, hogy minden színház, még a kakasülőn is, egy ebédbe kerül. (Babits Mihály)
2. Kiszámít vmit: számításokkal előre jelzi vmely esemény, folyamat, jelenség, történés bekövetkezését v. időtartamát. Kiszámítja a határidőt, a napfogyatkozást. Kiszámítja, hogy mikor születik meg a gyerek.  Az az időszak állott be, amikor az ostromlottak percre kiszámíthatják, meddig tart még az élet. (Jókai Mór)
3. (átvitt értelemben) Kiszámít vmit: előzetes adatok v. jelek birtokában előre bizonyos következtetéseket von le vmire vonatkozólag. Kiszámítja cselekedete következményeit. Kiszámítja, hogy ez milyen feladatokat ró rá.  Nincs egy tett, melynek következéseit kiszámíthatná. (Eötvös József)
kiszámítás; kiszámítgat; kiszámítható; kiszámító; kiszámíttat.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi