kiválik

Full text search

kiválik tárgyatlan ige, (tájszó, régies) kivál
1. <Ember, állat vmely csoportból> kilép, és így a többitől elkülönül. Kiválik a csoportból, a menetből, a nyájból.  S ím a fekete seregből Egy szép dalia kivál. (Kisfaludy Károly) „No no, Lőrinc!” – monda Kompolti Adorján S kiválik a rendből, előre ugorván. (Arany János) || a. (átvitt értelemben, ritka, régies) Kiválik vkiből, vmiből: <állapot, betegség> kimegy belőle, elhagyja.  A hugomból kivált a nyavalya. (Arany János)
2. <Személy, kisebb csoport, intézmény vmely csoportból, közösségből> kilép; a csoportot, közösséget elhagyja. Kiválik a kormányból, a trösztből.
3. Kiválik vmiből: <anyag> vmely keverékből v. másik anyagból mint annak része elkülönül, vegyileg annak elemei közül különválik, és új, önálló alakban jelentkezik. A tejből először a tejszín válik ki.
4. Kiválik vmiből: <tárgy, alak, hang> a környezettől, a többitől elkülönülve érzékelhetővé lesz; látszik, hallatszik, ill. látszani, hallatszani kezd. A háttérből kiválik az üdülő. A morajból hangos kiáltás válik ki.  A zajból egy szó válik ki dörögve: „igazság!” (Vörösmarty Mihály) A nagy fehérségből csak a tó vize válik ki. (Mikszáth Kálmán) A rémület dermedtségével nézték, hogyan válik ki a sötétségből a fáklyát tartó kalmár. (Gárdonyi Géza) || a. (ritka) A környezeténél magasabb(ra emelkedik); kiemelkedik.  Kél egy-egy árnyék a habon … Elébb csak a fej nő ki, állig … Majd az egész termet kiválik. (Arany János) Ha nyeregben ült vagy lakománál az asztalfőn, még a magasak között is kivált. (Móricz Zsigmond)
5. (átvitt értelemben) Kiválik (vhonnan): <nagyobb fokú, jobb képességeinél, kül. jó tulajdonságainál fogva> különb vkinél, a többieknél; kitűnik. Kiválik társai közül; kiválik színészi képességeivel.  Ha féltem is, a helyemet megálltam – | születtem, elvegyültem és kiváltam. (József Attila)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi