kivesz [1]

Full text search

kivesz [1] [ë] tárgyas ige
1. Kezével v. vmely eszközzel megfogva, vmely belső helyről kívül levő helyre emel vmit, vkit. Húst, levest, süteményt vesz ki a tálból; kiveszi a vízből a beleesett faleveleket; kiveszi a pénzt a zsebéből; kiveszi a ruhát a szekrényből; kiveszi a vödröt a kútból; (átvitt értelemben) kiveszi vkinek a szájából a falatot, a kenyeret: vkinek a megélhetésére tör; kiveszi a ® méregfogát. Kiveszi a gyereket kocsijából.  „Van még vacsoráról egy darabka sültem.” | S asztala fiából egyben ki is vette, S egy fehér cipóval én elém letette. (Garay János) Nemzetes uram … belenyúl a tarisznyába, s kiveszi a csutorát. (Eötvös Károly) Kivette zsebéből a revolvert, … célzott, és elsütötte. (Kosztolányi Dezső) || a. <Vhová beerősített v. odaszorított dolgot, tárgyat> kezével kiemel, kiszed. Kiveszi a füléből a fülbevalót.  Bíró uram ki sem vette a fönségesen füstölő makrát az agyarából. (Mikszáth Kálmán) || b. Kivesz vmit vkinek a kezéből: a) megfog vmit, amit vki a kezében tartott v. fogott, és kiemeli, elveszi onnan; kiveszi a tálat kezéből; b) (átvitt értelemben) megfoszt vkit vmitől. Kivették a földet a földesurak kezéből. Kiveszik a hatalmat a kapitalisták kezéből. || c. (átvitt értelemben) (Vkinek) szájából veszi ki a szót: éppen arról kezd beszélni, amiről a másik beszélni akart.  Mielőtt megszólalhatott volna, szép nagynéném kivette a szájából a szót. (Jókai Mór) || d. Alattomban, titokban kiemel, kilop. Valaki kivette a zsebéből a villamoson a pénztárcáját.  Ha egy gazdag ember kivesz egy kiflit az inas hátán levő kosárból, az vicc … De ha egy éhes veszi ki, azt … be kell csukni. (Móricz Zsigmond)
2. <Vhol félretett, raktározott holmit> magához vesz. Kiveszi pénzét a bankból. Kiveszi a ruhát a zálogházból.
3. <Élő testből idegen testet v. beteg testrészt> eltávolít, kioperál. Kiveszik a szálkát az ujjából, a muslicát a szeméből, a babszemet az orrából, a (puska)golyót a csontjából; kiveszik a manduláját, a vakbelét.
4. Kivesz vmiből vmennyit: vminek bizonyos mennyiségét, részét megfogva magához veszi. Kiveszi a (maga) ® részét vmiből; kiveszi vkinek a ® zsírját. Kivesz egy csipetnyit a sóból. Kivesz egy maroknyit a dióból. A szénből kivett egy darabot, és elkezdte vizsgálni.
5. <Vmiből vmely szennyfoltot v. más, nem kívánatos jelenséget> tisztítással, vasalással, egyenesítéssel eltávolít, s ezzel vminek piszkos v. nem kívánatos állapotát megszünteti. Kiveszi a nyolcast a kerékből, a ráncot az ingből; kiveszi a tintát a ruhából. A szappan kiveszi a foltot a fehérneműből.  Mocsok esett lepedőmön, Ki kell a vérfoltot vennem! (Arany János) || a. Kiveszi vminek a színét: eredeti színétől megfosztva fakóvá tesz vmit.  A függő lobogó színeit kivette a verőfény. (Jókai Mór)
6. Kivesz vkit vhonnan: megszünteti vkinek vmely közösség tagjaihoz való tartozását, és rendsz. magához veszi. Kiveszi a gyermeket az iskolából.  Kivett az árvaházból egy leányt, hogy fölnevelje. (Kosztolányi Dezső) || a. (ritka) <Fogságból> kiváltva magával visz vkit.  Kiveszlek, Kiváltlak A nehéz rabságból. (Arany János)
7. (átvitt értelemben is) Vkit, vmit kivesz vhonnan: kiválasztja a környezetéből, a többi közül, hogy külön foglalkozzék vele. Kivesz egy gyereket a sorból; kivesz egy mondatot a szövegből. || a. (átvitt értelemben) Vkit, vmit kivételképpen kiemel a többiek közül. Téged sem veszlek ki, te is olyan vagy, mint a többi.
8. (átvitt értelemben) Vmit kivesz vhonnan: megszünteti azt az állapotát, hogy vminek a hatáskörébe tartozzék. Az iskolák jó részét kivették az egyház hatásköréből. Az ilyen ügyeket a rendelet kiveszi a járásbíróságok jogköre alól.
9. <Járandóságot> felhasznál, igénybe vesz. Kiveszi a havi járandóságát, a szabadságát. || a. <Bizonyos időt> a neki járó szabadság időtartamából igénybe vesz. Kivesz két hetet.
10. <Tárgyat vmely raktárból, könyvet könyvtárból> bizonyos időre használatra magának kér, és magához vesz; kölcsönvesz. Kivesz egy labdát a sportszertárból; kivesz egy könyvet az intézeti könyvtárból. || a. (átvitt értelemben) Bérbe vesz, (ki)bérel vmit. Lakást vesz ki.  Kiveszem bérbe azt a földet. (Móricz Zsigmond) A város egyetlen szállójában … vett ki magának szobát. (Nagy Lajos)
11. (átvitt értelemben) <Érzékszerveivel alig tapasztalható, nehezen sejthető dolgot> a többi, vele érintkező benyomástól elkülönítve, vmelyik érzékszervével, tudatával felfog. Kiveszi vminek a körvonalát. Alig vettem ki, amit mondani akart.  S hadd vonúlna messzebb [az ábránd]: követném, követném … Mig csak elmosódó rajzát kivehetném. (Arany János) Lefelé szélesülő arcának, egymásba folyó kövér combjainak körvonalát tisztán kivettük. (Kuncz Aladár) A rettenetes ágyúdörgésen keresztül tisztán kivette egy szemgolyó pattanó szétloccsanását. (Karinthy Frigyes) || a. (átvitt értelemben) Vmiből kivesz vmit v. úgy veszi ki, hogy … : vmiből bizonyos jelek után ítélve következtet vmire. Leveleiből azt vettük ki, hogy … Hangjából, szavaiból azt veszem ki, hogy örül.  Jónás próféta …, amint kiveszem a történetből, alvást színlel. (Mikszáth Kálmán) Eleinte nem tudtam kivenni szavaiból, hogy mit akar. (Kosztolányi Dezső)
12. (átvitt értelemben) Vkiből v. (ritka) vkitől kivesz vmit: nagy nehezen, mesterkedésekkel megtud tőle vmit. Kiveszi a titkot vkiből. Harapófogóval sem tudják belőle kivenni. Majd kiveszem én belőle! Faggatással kivette belőle, amit tudott. Egy szót sem lehet belőle kivenni.  Vedd ki tőle szépszerével, mi a baj. (Mikszáth Kálmán) || a. (átvitt értelemben, hivatalos) Kiveszi az esküt vkitől: vki esküt tesz előtte mint arra illetékes v. kijelölt hivatalos személy, feljebbvaló előtt.
13. (ritka) Kivesz vmiből v. (régies) vmin vmit: a maga számára bizonyos (összegű) hasznot húz vmiből.  [A fejedelem] ily összegecskét … az országon egy esztendőben kivehet. (Jókai Mór) Igen jól meg tudja becsülni a tehenet. Érdemes is, mert sok pénzt vesznek ki belőle. (Móricz Zsigmond)
14. (mennyiségtan, régies) <Vmely számból egy másikat> kivon.  Nyolcat a hétből ki nem vehetek. (Jókai Mór)
15. (átvitt értelemben, régies) <Eredeti alakjából> kivetkőztet. Vki, vmi kivesz vkit a ® sodrából.  Sok arc ki … volt véve rendes alakjából; szakállak leborotválva. (Jókai Mór)
16.* (átvitt értelemben) Vmi vhogy kiveszi magát: vmi vminek, vmilyennek látszik.
Kerülendő szó vagy kifejezés.
kivehetetlen; kiveszeget; kivetet v. kivétet; kivett; kivevő.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi