kor

Full text search

kor főnév -t, -ok, -a
Általában az időnek vmely szempontból elkülönülő nagyobb szakasza.
1. Az emberiség v. vmely nép, nemzet történetében kisebb-nagyobb összefüggő, elkülönülő szakasz. Archaikus kor; ® nemzetietlen kor; ® neolit kor; ® történelem előtti kor; a barbárság, a civilizáció, a felfedezések, a felvilágosodás, a forradalmak kora; a ® kalandozások kora; a kapitalizmus kora; a ® megújulás kora; a szabadságharc kora; az Árpádok, a Habsburgok kora; jobb kor derül ® rá.  Még jőni kell, még jőni fog Egy jobb kor. (Vörösmarty Mihály) Ugyan még meddig zengitek, Ti holdvilágos emberek, A régi kort, Mit elsodort Hullámival már az enyészet? (Petőfi Sándor) || a. Az az időszak, amelynek törekvéseit, áramlatait, szereplőit vmely kiemelkedő személyiség körül szokás csoportosítani. Petőfi és kora.  Ifjú! ez a kor: „Széchenyi kora.” (Arany János) || b. Elmúlt v. még folyamatban levő időszak, amelyhez az egyén v. csoport magatartását viszonyítjuk. A kor divatja; korának ® gyermeke; korunk ® hőse; a kor problémái, szokásai; a kor ütere ¬; félreérti, nem méltányolja kora; a kor szellemének hódol; ® megelőzi korát; ® halad a korral; lépést tart korával.  A kornak puszta hangját, a társalgás külmodorát [= külsőségeit] … szedték fel. (Arany JánosShakespeare-fordítás) Te … láttad homlokán | a csillagot, amilyen nem égett talán | koldus korunkban senki másnak homlokán. (Babits Mihály) Lucy már a modern korban született, gimnáziumot végzett. (Hunyady Sándor)
2. (földtan) Földünk kialakulásában, fejlődésének bizonyos számítások, kutatások alapján megkülönböztethető, elkülöníthető szakasza; korszak (2). Geológiai korok.
3. (birtokos személyragos alakja -ban raggal főnévi jelzővel is) Az egyes ember életének vmely szakasza. ® Élemedett kor; előrehaladott, éltes kor; ® hajlott kor; legszebb kor; ® magas kor; ® munkaköteles kor; ® törvényes kor; a ® veszedelmes kor; a ® változás kora; ® eladó korban van; ® kivénült már abból a korból. Már zsenge korában kitűnt tehetsége. Asszony korában volt nálunk először. Leány korában nagyon szép volt. Katona korában megsebesült. Tanár korában írta legszebb verseit.  A szerelem szelíd Érzéseit ki ne zárd, míg fiatal korod Boldog csillaga tündököl. (Berzsenyi Dániel) Öreg korát bús bánat ülte meg. (József Attila) || a. (gyak. birtokos személyraggal) Vki éveinek a száma; életkor. ® Bibliai kor. Korához képest; nagy, szép kort ért meg: nagy, szép életkort, időt ért meg; (le)tagadja, titkolja korát.  A korához képest … érett ifjúnak látszott. (Gárdonyi Géza) || b. (kül. birtokos személyraggal) Egy-, két- stb. éves kor: az az idő, amikor vki egy-, két- stb. éves. ® Csepp korában. Hatéves korában kezdett zenét tanulni. Húszéves koráig nem találkozott vele. Tízéves korától ismeri. || c. <Néhány szókapcsolatban:> öregedés, öregkor. Benne van a korban: már nem fiatal. Ez már a korral jár.
4. (rendsz. birtokos személyraggal) Az az időszak, amelynek folyamán vmely tárgy bizonyos állapotban van. Olyan, mint új korában. Új korában sem lehetett szebb.  A selyem még rongy korában is selyem. (Jókai Mór)
5. (elavult) Idő. (2, 3). ® Kellete korán; egy kor óta: egy idő óta.  Kétséges nagyon, | Vajjon ma Caesar eljövend-e vagy nem? | Mert egy kor óta a büvökre hajt. (Vörösmarty MihályShakespeare-fordítás) Még folyt a viadal valamennyi korig. (Arany János)
Szóösszetétel(ek): 1. kordivat; korfestés; korjegyző; korkedvezmény; korkérdés; korprobléma; 2. aggkor; aranykor; bronzkor; császárkor; csecsemőkor; diákkor; életkor; ezüstkor; fénykor; férfikor; gyermekkor; hajdankor; harmadkor; hőskor; ifjúkor; jelenkor; kamaszkor; katonakor; leánykor; legénykor; lovagkor; negyedkor; ókor; öregkor; őskor; reformkor; serdülőkor; újkor; utókor; vaskor; virágkor.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi