korsó

Full text search

korsó főnév -t, -ja v. (régies) korsaja
1. Öblös, rendsz. szűk nyakú, csúcsos szájú, egyfülű cserépedény, víz v. más folyadék tartására. ® Begyes korsó; ® bugyogós korsó; ® csecses korsó. A korsó az asztalon, a lavórban áll; tölt a korsóból; eltöri a korsót; megmeríti a korsót a forrás vizében.  Pór menyecske jött. Korsó kezében. | Korsaját mig tele merítette, Rám nézett át; aztán ment sietve. (Petőfi Sándor) Éhöket a nagy tál kívánatos izzel Szomjukat a korsó csillapítja vizzel. (Arany János) Fölfogta a nagy … korsót és a szájához emelte. (Gárdonyi Géza)
2. Söröskorsó.
3. (bizalmas) Az ilyen edény(ek) tartalma, kül. sör. Az első korsó csak a szomját oltotta el. Korsó vagy pohár tetszik? Hányadik korsót issza?
4. jelzői használat(ban) Vmiből annyi, amennyi egy korsóba belefér. Két korsó sör.  Paprikás virslit ettek, és egymás után hajtogatták fel a korsó söröket. (Kosztolányi Dezső)
Közmondás(ok): Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik: addig játszik az ember (v. a szóban forgó személy) a veszéllyel, míg a végén rá nem fizet, pórul nem jár.
Szóösszetétel(ek): 1. korsócsecs; korsófül; korsókészítő; korsónyak; 2. kőkorsó; söröskorsó; vászonkorsó; vizeskorsó.
korsónyi; korsós.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi