népi

Full text search

népi melléknév és főnév
I. melléknév -bb
Az I. számmal jelölt sor végére pótlandó: -leg [e]
1. A néphez (1–3) tartozó, a népre vonatkozó, a népet (meg)illető, őt jellemző <dolog>. Népi egység; népi származás(ú); népi tárgyú színdarab.  A régi jámbor erkölcset megúnták más népek is, … De azt azok más jókkal pótolják: … De mi, kizárván minden régi díszt: A spártai. lelket s népi bélyegünket, … Mit nyertünk? (Berzsenyi Dániel)
2. A néptől (3, 3a) származó <személy>. Népi költő; népi ülnök .  [Válasz Petőfinek.] S mi vagyok én, kérded? Egy népi sarjadék, | Ki törzsemnek élek, érette, általa! (Arany János) || a. Népi írók: azok a – többségükben a harmincas években feltűnt – magyar írók, akik szépirodalmi műveikkel és falukutató munkásságukkal a parasztság gazdasági és politikai fölemelkedéséért, a feudálkapitalista Magyarország társadalmi szervezetének átalakításáért küzdöttek, akiknek ideológiája azonban nacionalista és harmadikutas jellege miatt nem vált egyértelműen haladóvá. A népi írók tábora. || b. Ezeknek az íróknak a tevékenységével, irodalmi és politikai mozgalmával kapcsolatos. Népi gondolat, ideológia; népi irodalom. || c. A néptől (3a) eredő, a nép körében élő, szokásos <dolog>. Népi dallam, faragás, gondolkodás, gyógymód, hímzés, ízlés, játék, motívum, ornamentika, tánc, zene.  Azt kérded leveledben, hogy nem lenne-e chimaera [= agyrém] a népi szellemben és nyelven írt komoly eposz? … (Petőfi Sándor) Vannak a magyar festőknél magyar népi ruhák, mindenféle tájról. (Gárdonyi Géza)
3. A nép (3a) tagjaiból álló v. alakult. Népi kórus, táncegyüttes.
4. A nép (3) hatalmára, uralmára alapított, azt szolgáló, azon nyugvó <dolog>. Népi államhatalom; népi demokrácia ; népi kollégium: 1946-tól 1949-ig főleg paraszt- és munkásszármazású diákoknak lakást, ellátást és nevelést nyújtó intézmény; népi kommuna .
II. főnév (csak többes számban) A népiek: a népiesek (II. 1b), a népi írók. Az urbánusok és a népiek; a népiek folyóiratai, könyvei; a népiek tábora.
Szóösszetétel(ek): népikollégista.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi