nézve

Full text search

nézve [e] névutó, (tájszó) nézvést (-ra, -re ragos névszó után, azzal együtt értve)
1. A névszóval jelölt szempontból különösebben figyelembe véve, ill. más szempontból nem tekintve. Ruházatára nézve elhanyagolt ember. Születésére nézve nem idevaló.  Színre nézve egyformák voltak az érkezők: vörösek és fehérek. (Mikszáth Kálmán) || a. Foglalkozására, hivatására, mesterségére nézve: ha a foglalkozását, a hivatását, a mesterségét tekintjük, (azt kell mondanunk, hogy …). Mesterségére nézve kárpitos.  Foglalkozására nézve gyorsíró volt az országházában. (Kosztolányi Dezső)
2. A szóban forgó személlyel, tárggyal, dologgal kapcsolatban, azt illetően. Erre a kérdésre nézve más a véleményem. A tervre nézve tanácsot szeretnék kérni.  Hamletre nézve: | Hígy benne annyit: ő ifjú s nagyobb Körben csaponghat, mint neked lehet. | Rövídeden, ne bízz, Ophelia, | Fogadásiban. (Arany JánosShakespeare-fordítás) Az ezredes … valamiféle ígéretet tett Jánosnak arra nézve …, hogy … nem mulasztja el látogatását az Arabs szürkénél. (Krúdy Gyula)
3. A szóban forgó személy, tárgy, dolog szempontjából, annak számára. Rá nézve. Rám nézve ez kellemetlen. A parasztságra nézve fontos az állatorvosi intézmény fejlesztése.  Ophelia, rád nézve azt óhajtom, Szépséged lett légyen a boldog ok | hogy Hamlet ily zavart. (Arany JánosShakespeare-fordítás)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi