osztályozás

Full text search

osztályozás főnév -t, -ok, -a osztályzás
Általában az osztályoz igével kifejezett cselekvés, tevékenység, (szellemi) művelet; az a tény, hogy vki osztályoz (vmit), ill. az a cselekvés, hogy vmit osztályoznak.
1. Egynemű dolgoknak osztályokba v. érték szerinti csoportokba való sorolása. Az áruk osztályozása minőség szerint; könyvek osztályozása szerző és tárgy szerint. A levelek osztályozását végzi a postán.  Előállott az értékesebb áruk osztályozásának szüksége. (Kemény Zsigmond)
2. (filozófia, tudományos) Fogalmak, ill. dolgok rendszeres felosztása az alárendelés viszonya alapján; klasszifikáció, divízió. Az állatok osztályozása; a növények Linné féle osztályozása. || a. (tudományos) (Egyetemes) tizedes osztályozás: decimális rendszer.
3. (iskolai) Érdemjegy(ek), osztályzat(ok) adása vmely teljesítményre, ill. általában a tanulók) iskolai munkájára, magatartására. Enyhe, igazságos, szigorú osztályozás; év végi osztályozás; földrajzból, magyarból osztályozás; a dolgozat(ok), a felelet(ek) osztályozása; a tanulók osztályozása. A negyedévi osztályozáskor jobb volt az osztály tanulmányi eredménye.
osztályozási v. osztályzási; osztályozású v. osztályzású.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi