porosz

Full text search

porosz főnév és melléknév
I. főnév -t, -ok, -a A poroszok: a) a németségnek a Keleti-tengertől délre régebben önálló államot alkotó, ma már csak nyelvjárásban elkülönülő csoportja. b) (történettudomány) Egykor Európa északkeleti részén letelepült, legközelebbi rokonságban a litvánnal és lettel levő, balti nyelvet beszélt kihalt nép. || a. A poroszok közé tartozó személy, főleg férfi. Néhány porosz is volt a társaságban.  A porosz … nadrágzsebéből marék aranyat vett elő. (Kuncz Aladár)
II. melléknév -ul
1. A poroszok közé tartozó <személy>, poroszokból álló <csoport>. Porosz junker, katona, király; porosz csapatok, nemesség.  Pompás miliő-rajzot kapunk, a porosz tisztek kaszárnyaéletének jellemző vonásokban gazdag, eleven, színes képeit. (Ambrus Zoltán)
2. A poroszokra jellemző, hozzájuk tartozó, velük kapcsolatos v. róluk elnevezett. Porosz jellem, nyelvjárás, kérdés; (politika, közgazdaságtan) porosz út: a mezőgazdaság tőkés fejlődésének az a formája, melyben a feudális kötöttségekkel terhelt nagybirtok-rendszer a kapitalizmus keretén belül is megmarad. || a. (rosszalló) A poroszoktól egységes államba szervezett, külsőleges katonai és polgári fegyelemhez szoktatott németekre jellemző, hozzájuk tartozó, velük kapcsolatos. Porosz gőg, merevség, militarizmus; porosz csizma .
3. A poroszok történeti élete folyamán létrehozott, folytatott, előfordult. Porosz állam, történelem, háború.
4. A poroszok lakta területhez tartozó v. velük kapcsolatos. Porosz város.
5. (elavulóban) Porosz szén: Sziléziából behozott jó minőségű fekete sz.
poroszos; poroszság.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi