provokáció

Full text search

provokáció főnév -t, -ja (politika, sajtónyelvi)
1. Az összetűzést nem kereső fél ellen elkövetett olyan cselekedet, olyan magatartás, fellépés, amely nem akart, nem tervezett megtorló lépésre késztet vkit, s ezzel alkalmat ad a másik félnek erőszakos, fegyveres stb. viszonzásra; kihívás. Fegyveres, légi provokáció. A provokáció a háború kirobbantásának eszköze.
2. Tűrhetetlenül szemtelen, kihívó viselkedés, magatartás. Ahogy gyalázta a csapatunkat, az provokáció volt. Így fogadni megbízottunkat, ez provokáció. || a. Izgatásra, felbujtásra elkövetett, kihívó rendzavarás, botrányokozás. Ellenforradalmi provokáció; fasiszta provokáció.
3. (1945 előtt) Kihívás párbajra. || a. (1945 előtt) Olyan sértés, amelyet azokban a társadalmi osztályokban, rétegekben, amelyekben párbajozni szoktak, lovagias eljárás, gyak. párbaj követett. A minősíthetetlen provokációra karddal felelt.
4. Az a beugrató eljárás, amelynek során vmely burzsoá állam rendőrségének titkos ügynöke forradalmár személlyel v. csoporttal egyetértést színlel, s ezt az uralkodó rendszer elleni megnyilatkozásra készteti, hogy ennek alapján a hatóság kezére juttassa. || a. (ritka) Tág. ért. beugrató tevékenység. Szidta a főmérnököt, de látszott, hogy ez csak közönséges provokáció.
5. (orvostudomány) Vmely lappangó betegség tüneteinek szándékos előidézése.
Szóösszetétel(ek): provokációsorozat.
provokációs.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi