rak

Full text search

rak ige -tam, -ott, -jon
1. tárgyas <Különféle tárgyakat v. egységnek tekintett dolgot részenkint> egymás után tesz vhova. Fát, gallyat, rőzsét, szenet rak a tűzre, a kályhába, a kandallóba v. a kandallóra; a mérleg serpenyőjébe rak vmit; vmit zsebre rak; zsebébe rakta az apró holmikat. Az árut a földre rakták, rakjátok csak ide az asztalra a könyveket.  Most minden kis kunyhó egy tündérpalota, Ha van honnan rakni a kandallóra fát. (Petőfi Sándor) Anyám folyvást tréfált, nevetett és rakta csészémbe a tej pilléjét. (Tolnai Lajos) Ir füvet fekélyes sebemre Megbékült szívvel raktam. (Ady Endre) Már hat nap óta fekszik az ágyban hanyatt, a mellére jégtömlőket raknak. (Nagy Lajos) || a. (tárgy nélkül) <Tűzre, tűzhelyre, kályhára> egymás után több darab tűzrevalót, tüzelőt helyez. Rakj még a kandallóra! Kinek kell rakni a tűzre? || b. tárgyas Nagy mennyiségben, bőségben, esetleg kérkedve tesz, helyez egymás után vhová vmit. Elébe rakta kincseit. Mellére rakta régi kitüntetéseit.  Ha volna egy világom: mind elédbe Raknám. (Arany JánosShakespeare-fordítás) Annyi csókot rak az orcájára, amennyi csak ráfér. (Jókai Mór) || c. tárgyas (konyhaművészet, bizalmas) <Ízes és gyak. tápláló anyagot vmely ételbe, az elkészítés utolsó mozzanataként> tesz. Almát, cseresznyét, káposztát, mákot, túrót rak a rétesbe; paprikát rak a levesbe; tejfelt rak a főzelékbe. || d. tárgyas <Több darabból álló v. több dolgot> áttekinthetőség kedvéért, elhelyezés, szállítás végett v. más célból elrendezve v. vmilyen rendbe egymás mellé tesz vhova. Rakja a kártyát: a) pasziánszozik; b) kártyát vet; egymásba, egymásra, egymás mellé rak vmit; rendbe rakja iratait; betűrendbe, időrendbe rakja a cédulákat; sorba rakja a könyveket; az edényeket a polcra, a süteményt a tálra rakja; helyükre rakja a bútorokat; mindent a helyére rak; képeket rak a falra; süteményt rak a tálra, virágot rak a vázába; a keze alá, a keze ügyébe rakja a szerszámokat; a fát a pincébe, a gabonát a csűrbe rakják; hajóra, kocsira vonatra rak vmit; az almát kosárba, a csokoládét dobozba rakják; barackot, szilvát, uborkát, zöldpaprikát rak az üvegbe. A salátát repülőgépre rakják, és Budapestre szállítják.  Temérdek kincseit … egy szekérre rakta. (Sárosy Gyula) Ajándékot is ők valamennyit hoztak, Én kétfele raktam jóeleve aztat. (Arany János) Fogják azt az ágyat, fogják ezt a ládát. Rakják felfele arra a szekérre! (Móricz Zsigmond) || e. <Egyetlen tárgyat> ismételten ugyanarra a helyre tesz. Borogatást rak a torkára. || f. tárgyas <Egyetlen tárgyat vhova, kül. a már vmilyen céllal v. vmilyen rendben egymás mellé, egy helyre tett más tárgyakhoz> hozzátesz. Még ezt az inget is a szekrénybe rakom. Rakd a többihez! || g. tárgyas (bizalmas v. rosszalló) <Egy v. több személyt> vmely szállító eszközre mint gyengét, tehetetlent v. erőszakkal tehetetlenné téve, mintegy tárgynak, anyagnak tekintve helyez. A sebesültet hordágyra rakták. A csapatot vonatra rakták. A beteg gyereket autóra rakták.
2. tárgyas (bizalmas) <Kül. pénzt> összegyűjtés céljából gyakran, ismételten, szokásszerűen tesz, helyez vhova. Harisnyába, ládafiába, perselybe rakja a pénzét. A bankba rakja a pénzt.  Nincs pénz …, az urak csak a biztosat szeretik, a takarékba rakják. (Kosztolányi Dezső) || a. (tárgy nélkül is) (ritka, bizalmas) (Pénzt) rak vmire: pénzét nyereség reményében vmire (ismételten) felteszi. Minden pénzét egy lóra rakta. Mindig rakott a lutrira.  Öt forintjával rakta pénzét, hol a budai, hol a bécsi lottériába. (Mikszáth Kálmán) || b. tárgyas <Betűket, (írás)jeleket, ill. színeket> egymás után ír v. fest, tesz vhova. (ritka) Rakja a betűket: egymás után rója a betűket, lassan ír. Az „i” fölé mindenütt pontokat rak.  Rakom ecsettel a színeket pazarul. (Gárdonyi Géza) [A nők] raknak-e számos pontot, gondolatjelet a hozzád intézett leveleikbe? (Krúdy Gyula)
3.* tárgyas (bizalmas, gyak. rosszalló) Vmit vhova tesz, kül. nyomatékos mozdulattal, kérkedve v. feltűnően, bántóan, esetleg illetlenül. Kezét csípőjére rakja; kalangyába rakja a lábát; a lábát keresztbe rakja; az asztalra, székre rakja a lábát; kezét vkinek a vállára rakja; ékszert rak magára; kalapot, kendőt rak a fejére; pápaszemet rak az orrára. Ne rakd ide a kezed! Mit rakod ide ezt a könyvet? Minden cicomát magára rak. Minden vasárnap fülébe rakja a függőjét. A fényképet mindjárt a falra rakta. A mézes szívet a falu szeme elé az ablakba rakta.  Csípődre raktad a kezeidet és kifakadtál. (Mikszáth Kálmán)
Kerülendő szó vagy kifejezés.
4. Vmit vmibe rak: vminek részeit úgy helyezi sorra egymás mellé v. egymásra, hogy belőle vmely forma v. nagyobb egység, halmaz legyen. Kupacba, máglyába, rétegekbe rak vmit; asztagba, boglyába, kalangyába, kazalba, keresztbe, kévébe rakja a gabonát. A bálákat halomba rakták. A forintosokat oszlopba rakja.  A fegyvereket kúpba rakták, és a hidegben darabig ácsorogtak. (Móricz Zsigmond) || a. tárgyas <Hajat vmilyen formába> elrendez. Csigákba, fürtökbe, hullámokba, kontyba koszorúba rakja a haját.
5. tárgyas (tárgy nélkül is) (népies, régies) <Növényt> termelés céljából egymás után a földbe helyezve ültet. Szőlőt rak. Májusban rakják a krumplit. Fészekbe rakják a burgonyát. Megyünk rakni.  Legjobb akkor rakni szőlőt, ha piros tavaszra már Eljött a nyalánk kígyókat faldosó fejér madár. (Csokonai Vitéz Mihály)
6. <Szállító v. más nagyobb eszközt, készüléket, edényt> apróbb dolgok v. darabos anyagok sorozatos rá- v. belehelyezésével fokozatosan megtölt. Rakják a hajót, a kocsit, a kosarat; rakja a kályhát, a tüzet: sűrün egymás után tüzelőt tesz a kályhára, a tűzre. || a. (határozói igenévként) (átvitt értelemben is) rakva (van) vmivel: tele (van) vmivel. Kabátja rakva érdemjelekkel. Az asztal rakva van minden jóval. Teste sebekkel rakva.  Ismerjük ezen … vígjátékát Fáynak, mely rakva eredeti … ötletekkel. (Vörösmarty Mihály) Köröskörül a ház rakva káddal, üsttel. (Arany János)
7. tárgyas Terhet jelentő súlyos tárgyat <emberre, állatra> tesz. Bilincset raktak a betörőre. Igát raktak az ökrökre. || a. tárgyas (átvitt értelemben) Vmit v. (ritka) vkit vkire v. vkinek a vállára rak vmely tehernek, feladatnak, esetleg személynek a vállalására, elviselésére kényszerít vkit. Nehéz feladatokat, terhes megbízást rak vkinek a vállára. Az élet sok szenvedést rakott a vállára.  A kötelesség olyan terheket rakott vállaira, melyek most a sírást sem engedik meg. (Vas Gereben) Utólszor raktak katonákat, Pandúrt s vérebeket nyakunkba. (Ady Endre)
8. (bizalmas) Vmibe rak vkit, vmit: vmit rendsz. hosszadalmas v. bonyolult módon ráad vkire, vmire, abba belehelyez vkit, vmit. A gyereket tisztába rakja. Törött lábát gipszbe rakták.
9. Petét, tojást rak: némely állat) magából petét, tojásokat bocsát ki.
10. tárgyas <Néhány szókapcsolatban:> Óvatosan elhelyez. Lépet, tőrt rak.
11. tárgyas (átvitt értelemben, rosszalló) Vmibe rak: <egy v. több gyengébb képességű személyt társadalmi befolyása v. hatalmi helyzete révén> vmely hivatali állásba juttat. Főispán korában minden pereputtyát jó állásokba rakta.  Állt ugyan egynehány híve Csórinak ott | (Akiket az napon hívatalba rakott): | De azok, a pártos ellenség láttára, Levegőbe tűntek, mint a könnyü pára. (Arany János) || a. (átvitt értelemben, bizalmas v. rosszalló) <Vmely jelentéktelenebb, kisebb helyre, alacsonyabb állásba> (át)helyez vkit. Falura, tanyára rakták. Büntetésképpen alacsonyabb beosztásba rakták.
12. tárgyas Anyagának, elemeinek egymáshoz helyezésével, gyak. összeillesztésével csinál, készít, épít vmit. Magasra rak; falat, házat, kályhát, kéményt rak; boglyát; máglyát, töltést rak; fészket rak: a) <madár> fészket csinál, épít magának; b) (átvitt értelemben, költői) megtelepszik, otthont alapít; tüzet rak: kellő mennyiségű tüzelőt bizonyos rendben egymásra helyez és meggyújt. Nádból rakott fedelet a kunyhójára.  Hozzá is fogának magos Déva várhoz, | Kit délelőtt raktak, délután megomlott, Kit délután raktak, az éjjel megomlott. (népköltés) A bontást március közepén kezdték meg, és júniusban még derékig sem ért a fal, amelyet raktak. (Gárdonyi Géza) Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni, Hogy melegednének az emberek. (József Attila)
13. tárgyas <Néhány állandósult kapcsolatban.> Rakja a lábát: <ember, állat, kül. szarvasmarha> vhogyan lépve megy, jár, lépeget; óvatosan rakja a lábát; (népies) rakja a szót: hosszadalmasan, szót szóhoz fűzve, kül. a szóban forgó dolgot, ügyet tódítva beszél; lassan, szépen rakja a szót; rakja a táncot: heves jó kedvvel, szaporán táncol; ropja, járja a táncot.  Toldi pedig rakta ugyancsak a táncát, Verte a fejével a mestergerendát. (Arany János) Már delet is harangoztak, [de a pap] … még mindig rakta az igét. (Jókai Mór) || a. tárgyas (odaértett tárggyal) (népies) Rakja: a) lelkesedéssel táncol; ugyancsak rakja.  Hej! be tüzes nyalkán rakja Ez a legény s leányzó. (Szigligeti Ede); b) (ritka) a dolgot tódítva, szaporán beszél.  Ez cifrán rakja – szólt a vastag táblabírák egyike. (Eötvös József)
14. tárgyatlan (népies, bizalmas) Vmire, vmi közé rak: <fenyegetésben> ütéseket mér vmely testrészre.  Ha kikapom a kardomat, ugyan a hátadra rakok a lapjával. (Jókai Mór)
15. tárgyas (átvitt értelemben, ritka, rosszalló) Vkire, vmire rámond vmit, gyak. alaptalanul. Vö: rárak (3). Jól lehordott, mindent rám rakott.
Szólás(ok): ld. él [2], szarv.
Igekötős igék: alárak; átrak; berak; belerak; egyberak; elrak; felrak; félrerak; helyrerak; hozzárak; iderak; kirak; körülrak; közberak; különrak; lerak; megrak; mellérak; odarak; összerak; rárak; széjjelrak; szétrak; telerak; végigrak; visszarak.
rakatlan; rakható; rakó.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi