sablon

Full text search

sablon főnév -t, -ok, -ja (régies írva: chablon is)
1. Szobafestéshez, mintás selymek és kartonok megfestéséhez, feliratok, számozások. tömeges készítéséhez haszn., tartósított papírból készült mintalap, amelyen az ismétlődő motívumok rajzát, a betűk, számok körvonalát kivágások, lyukak jelzik, ill. ábrázolják. Sablonnal fest, mázol, pingál. A sablont a falra illeszti. A rendelő olyan mintát választott, hogy ahhoz hat sablon kellett. || a. (asztalosipar, hajózás) Kartonból, kemény papírból természetes nagyságban készült műszaki részletrajz, amelynek alapján méret szerint ki- v. levágják az anyagot, az egyes részeket. Bútorok és hajók készítésénél az asztalosok és ácsok sablonokat használnak. A párkányzat falazásánál sablonnal dolgoznak. || b. (műszaki nyelv) A kész termék formáját pontosan utánzó, ellenőrzésre való segédeszköz. A meós a munkadarabra illesztette a sablont. || c. (építészet, műszaki nyelv) Tömegesen készülő, azonos alakú munkadarabok, termékek készítésére haszn. minta, segédeszköz. Bádog, beton, fa, fém, üveg sablon; állítható, kitűző sablonnal sajtol, vág; sablont használ; sablon szerint formáz, gyárt, kirajzol vmit. Behelyezte a sablont az automata gépbe.
2. (átvitt értelemben) Vmely általánosan megszabott, változatlan cselekvési, eljárási mód; egyformaság. Helytelen lenne sablon szerint kezelni. Nem ragaszkodik a sablonhoz. || a. (átvitt értelemben, gyak. rosszalló) <Irodalomban, művészetben> általánosan elterjedt kifejezési, ábrázolási minta, merev forma, melyet sokan vakon átvesznek, utánoznak. Némely író sablon nyomán ábrázolja az egyes társadalmi osztályokat. || b. (rosszalló) <Alkotó eljárásban v. magatartásban> elcsépelt, megszokott, könnyen utánozható üres forma; konvenció, kaptafa (2). Sablonra készült film. Megint az ismert, a régi sablon. Terhére vannak a vendéglátási sablonok.  A régi chablon: katonatiszt … párbaj … elválás. (Ismeretes három állomás a házasság országában) (Mikszáth Kálmán) Szerelemről suttogott minden, … És mi nem mondottunk egymásnak Chablonon kivül egyebet. (Ady Endre) Az olvasó ízlése eltér az enyémtől, … az olvasó szereti a selejtest, a közhelyest, a sablont. (Nagy Lajos)
3. jelzői használat(ban) (ritka) Megszokott, mindennapi, közönséges; sablonos. Sablon berendezés, beszéd, bútor, megoldás, regény, végződés.  Nem az a sablon kolduska volt, akit meg se néz az ember, csak a markába nyomja az angáriát [= alamizsnát]. (Móra Ferenc)
Szóösszetétel(ek): sablonasztal; sablonlemez; sablonminta; sablonmunka; sablonolaj; sablontekercs; sablontömlő.
sablonoz.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi