sereghajtó

Full text search

sereghajtó melléknév és főnév
I. melléknév
1. (régies, gúnyos) <Mozgásban levő seregben> a többiek mögött rendsz. saját hibája miatt lemaradó, leghátul menő <katona, katonai egység>.  A falu hamar kitisztult a sereghajtó hadtól; nem fájt már senkinek a lába, se a lova nem volt fáradt. (Jókai Mór)
2. (sport, bizalmas) <Versenyben, bajnokságért folyó küzdelemben> rendsz. nagyon leszakadva haladó, sorrendben az utolsó (helyezésű) <versenyző, csapat>. Az éllovas meglepetésre kikapott a sereghajtó csapattól.
II. főnév
1. (bizalmas, tréfás v. gúnyos) <Együvé tartozó és együtt haladó, rendsz. csoportban menő emberek között> az utolsónak maradó személy. Ne maradj le sereghajtónak! Ő volt a sereghajtó a kiránduláson.  Sereghajtó gyanánt még egy öreg ember cammog alá a hegyi úton. (Jókai Mór) || a. (átvitt értelemben, sajtónyelvi, rosszalló) <Munkában, fejlődésben, gondolkodásban> a többiektől nagyon elmaradó személy. Sereghajtó az osztályban, a munkában.  Ügyelni kell a sereghajtókra is, s ezek között még kullog egy-kettő, kiknek az év szó maig új koholmánynak tetszik. (Vörösmarty Mihály)
2. (sport, bizalmas) <Versenyben, bajnokságért folyó küzdelemben> az, aki nagyon elmaradt, leszakadt a többitől. A sereghajtók közt van.
sereghajtói.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi