simaság

Full text search

simaság főnév -ot, -a (csak egyes számban)
1. (ritka, átvitt értelemben is) A sima (főként I. 1–3) melléknévvel kifejezett tulajdonság. A bársony jellemzője a simaság. Van valami kellemes simaság ebben a borban. || a. Vmely anyagnak, testnek, tárgynak sima volta; sima tapintás, egyenletesség. Arcbőrének simasága; a bársony, a selyem simasága; a jég, a márvány simasága; a padló, a talaj, az út, a víztükör simasága; a liszt, a púder simasága; a kenőcs, a szappan simasága; ruhájának simasága.  Hát szégyell a magyar cserfa lenni végre, Minthogy annak durva, darabos a kérge, És azon törekszik, hogy’ lehessen káka, Mert tetszősebb néki annak símasága! (Arany János) || b. (ritka) Sima felület. A folyó tükre csupa simaság.
2. (átvitt értelemben) Vmely cselekvésnek, folyamatnak sima (8) menete; egyszerűség, könnyűség. Az ügy (elintézésének) simasága.
3. (átvitt értelemben) Vmely személy magatartásának könnyed, megnyerő, sima (9) volta; sima társasági modor. Beszédének, fellépésének, modorának simasága.  Mi… a nagyvilági simaságtól jócskán elmaradtunk. (Vas Gereben) Diplomata simaságát a vezérkarban is megtartotta: társai irigyelték könnyű és hajlékony modorát. (Karinthy Frigyes)
simasági; simaságú.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi